Zatvara se kolektivni centar u Čeliću: Ključeve novih stanova preuzelo 18 porodica

 • 17.11.2023.
 • Zatvara se kolektivni centar u Čeliću: Ključeve novih stanova preuzelo 18 porodica

  Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica saopćilo je da je završena implementacija projekta CEB II - “Zatvaranje kolektivnih i alternativnih smještaja putem javnim stambenih rješenja” u Čeliću.

  Realizacijom ovog projekta osigurane su stambene jedinice za 18 porodica koje su do sada koristile kolektivni ili alternativni vid smještaja. Ovaj projekt u Federaciji BiH provodi Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, uz podršku Razvojne banke Vijeća Evrope.

  Uručenju ključeva korisnicima prisustvovali su federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar, savjetnica ministra za ljudska prava i izbjeglice Amina Kavazović, načelnik Općine Čelić Admir Hrustanović i predstavnici donatora, navodi se u saopćenju. 

  - Ovaj projekt za korisnike znači dom. Pored prostora u kojem će boraviti želimo donijeti i toplinu kojom pokazujemo svoju brigu prema najranjivijim kategorijama našeg društva. Sretni smo što je 18 porodica trajno dobilo stambeno zbrinjavanje i time riješilo najvažnije životno pitanje - kazao je ministar Dizdar.

  Kako se ističe u saopćenju, jedna od korisnica je i Asmira Hercegovac koja je preuzela ključeve stana.

  - Ne postoje riječi kojima mogu opisati sreću. Dočekali smo momenat da imamo prostor kojeg ćemo zvati svojim. Ovo je veliki dan za sve nas i zahvalni smo svima koji su uspješno vodili ovaj projekat - kazala je Hercegovac.

  Ukupna vrijednost podprojekta u Čeliću iznosila je oko 1,5 miliona KM, od čega  su 1.170.000 KM kreditna sredstva CEB-a, a 330.000 KM je osigurala Općina Čelić, saopćilo je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.