Vlada Federacije BiH spremna omogućiti kontinuitet pri obnovi Ferhad-pašine džamije

 • 05.10.2007.
 • Prilikom današnje posjete Banja Luci, premijer Federacije BiH Nedžad Branković najavio je da će federalna Vlada osigurati finansijsku podršku kako bi se omogućio kontinuitet radova na obnovi Ferhad-pašine džamije.

  Prilikom današnje posjete Banja Luci, premijer Federacije BiH Nedžad Branković najavio je da će federalna Vlada osigurati finansijsku podršku kako bi se omogućio kontinuitet radova na obnovi Ferhad-pašine džamije.

  Nakon razgovora s banjalučkim muftijom Edhemom Èamdžićem, premijer Branković je obišao i prostor na kojem se vrše radovi na obnovi džamije Ferhadije.

  Ovaj objekat je važan za sve građane BiH i kako se slaže mozaik restauracije ovog spomenika kulture tako se slaže i mozaik naše bosanskohercegovačke priče, naglasio je premijer Branković.

  Banjalučki muftija Edhem Èamdžić izrazio je zadovoljstvo zbog posjete delegacije Federalne vlade Banjalučkom muftijstvu i gradilištu Ferhad-pašine džamije. Džamija Ferhadija obnavlja se, spaja se njen kostur raspršen i razbacan ko zna gdje, sa željom da bude jednako lijepa kakva je bila i kad je izgrađena prije pet stotina godina, kazao je Èamdžić.

  On je dodao da se radovi na ponovnoj izgradnji Ferhadije vrše u skladu sa standardima UNESC-a, te istakao da je „prevashodan cilj obnoviti Ferhadiju i kao vjerski objekat i svojevrsan spomenik kulture, a ne po svaku cijenu složiti je kao muzej kamenja koje je razbacano ko zna kuda“.

  U toku poslijepodneva premijer Branković se sastao i sa predsjednikom Vlade RS-a Miloradom Dodikom.