Vlada FBiH: Ministar Dizdar uručio ugovore za obavljanje pripravničkog staža za 40 povratnika sa visokom stručnom spremom

 • 19.09.2023.
 • Vlada FBiH: Ministar Dizdar uručio ugovore za obavljanje pripravničkog staža za 40 povratnika sa visokom stručnom spremom

  Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica danas je, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, upriličilo potpisivanje ugovora kojim će biti osigurano obavljanje pripravničkog staža za 40 povratnika sa VSS kroz rad, sa ili bez zasnivanja radnog odnosa, u općinama Federacije BiH i na području entiteta Republika Srpska.

  Potpisivanjem ugovora, korisnicima Programa pomoći u obavljanju pripravničkog staža Federalnog ministarstva, osigurava se sticanje prvog radnog iskustva kod 32 poslodavca u 22 općine u BiH:

  Odžak, Orašje, Domaljevac - Šamac, Čelić, Doboj Istok, Gradačac, Kalesija, Kladanj, Sapna,Teočak, Goražde, Foča FBiH, Pale FBiH, Prozor-Rama, Ravno, Stolac, Čapljina, Mostar, Jablanica, Bosansko Grahovo, Drvar, Glamoč, Kupres, Livno, Ključ, Bosanski Petrovac, Sanski Most, Bosanska Krupa, Bužim, Busovača, Fojnica, Gornji Vakuf-Uskoplje, Vitez, Dobretići, Donji Vakuf, Jajce, Kiseljak, Kreševo, Doboj Jug, Maglaj, Olovo, Vareš, Zavidovići i Žepče.

  Za realizaciju ovog programa osigurano je više od 300.000 KM.

  - Jedan od temeljnih zadataka Ministarstva je osigurati istinsku održivost povratka, prije svega osiguranje egzistencije - radnih mjesta. Svjedoci smo da veliki broj mladih ljudi ima tu osnovnu prepreku, a to je nedostatak osnovnog radnog staža kako bi kasnije zasnovali stalne radne odnose – izjavio je Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar.  

  Dodao je da je Ministarstvo također raspisalo javni poziv za zapošljavanje povratnika u javnim institucijama na lokalnom nivou, javnim preduzećima i javnim ustanovama, te je izrazio nadu da će naredne godine svi današnji potpisnici biti stalno zaposleni.

  Uime poslodavaca, prisutnim se obratio predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari Hamdija Fejzić, koji je kazao da Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica daje sve od sebe kako bi povratnici mogli živjeti i raditi u Republici Srpskoj.

  - Ovo je jedina institucija koja finansira i pomaže da povratnici riješe goruće probleme. Mi smo u okviru javnog poziva aplicirali za 10 pripravnika za sve podrinjske općine - kazao je Fejzić.

  Potpisnici ugovora, diplomirana profesorica razredne nastave Erisa Šukilović iz Janje i diplomirani psiholog Belmin Čatak iz Gradiške iskazali su veliko zadovoljstvo što su dio projekta, te što će zahvaljujući Federalnom ministarstvu imati priliku obaviti pripravnički staž i time steći iskustvo koje će mi biti od velikog značaja u budućnosti.

  Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je 12. juna objavilo Javni poziv za učešće u Programu pomoći u obavljanju pripravničkog staža, na koji se prijavio ukupno 71 kandidat, i to 31 pravni subjekt – poslodavac i 40 fizičkih subjekata potencijalnih pripravnika.