Vlada FBiH: 230.000 KM za projekt nadogradnje mješovite srednje škole u Goraždu

 • 25.10.2007.
 • Uz prisustvo premijera FBiH dr. Nedžada Brankovića, danas su u Goraždu federalna ministrica obrazovanja i nauke Meliha Alić i premijer BPK-a Salem Halilović potpisali ugovor o sufinansiranju projekta rekonstrukcije Mješovite srednje škole "Enver Pozderović" vrijedan 230.000 KM. Ova škola jedna je od tri srednjoškolske ustanove na području ovog Kantona.

  Uz prisustvo premijera FBiH dr. Nedžada Brankovića, danas su u Goraždu federalna ministrica obrazovanja i nauke Meliha Alić i premijer BPK-a Salem Halilović potpisali ugovor o sufinansiranju projekta rekonstrukcije Mješovite srednje škole "Enver Pozderović" vrijedan 230.000 KM. Ova škola jedna je od tri srednjoškolske ustanove na području ovog Kantona.

  "Vlada FBIH prepoznala je naše prioritete koji se odnose na izjednačavanje uvjeta obrazovanja u cijeloj Federaciji. U rebalansu ovogodišnjeg budžeta predviđena su dva miliona maraka u svrhu rekonstrkcije školskih objekata i drago mi je da je ova škola ušla u taj projekt. Ova inicijalna sredstva od 230.000 KM poslužit će za stavranje adekvatnih uvjeta za studente koji ovdje studiraju i učenike koji redovo pohađaju ovu srednju školu" - istakla je ministrica Meliha Alić, dodajući da ukupna sredstva za BPK-a u ovoj godini iznose 280.000 KM od čega je dio sredstava namjenjen za poboljšanje studentskog standarda.

  Prema riječima ministrice obrazovanja, nauke, kulture i sporta BPK-a Sevde Popović, realizacija projekta nadogradnje Mješovite srednje škole "Enver Pozderović" koštat će oko 450.000 KM.

  "Riječ je o značajnom projektu za obrazovanje na području ovog Kantona. Mješovita srednja škola edukuje poljoprivredne i ekonomske kadrove ali i učenike koji žele da im smjer gimnazije bude polazna osnova za daljnje školovanje. Uz to, upravo u ovoj obrazovnoj ustanovi smještena su isturena odjeljenja pravnog i ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, tako da su smještajni kapaciteti doista bili veliki problem. Nadogradnja još jednog sprata, doista će poboljšati same uvjete rada kako prosvjetnim radnicima tako i mladim ljudima koji se školuju u ovoj ustanovi", kazala je između ostalog ministrica Popović.

  Uz riječi zahvalnosti Vladi FBIH koja je prepoznala značaj ovog projekta, ona je dodala da će i Vlada BPK-a osigurati dio sredstava za ovaj projekt, kako bi se krajem ove školske godine moglo započeti sa građevinskim radovima.