Video prezentacija Budžeta Federacije BiH za 2024. godinu: Značajna ulaganja u poboljšanje životnog standarda građana

 • 02.02.2024.
 • Budžet Federacije Bosne i Hercegovine za 2024. godinu najveći je do sada i iznosi 7.474.800.209 KM, te je u odnosu na prošlogodišnji uvećan za 537,2 miliona KM.

   

  Ovogodišnjim budžetom FBiH, između ostalog, za isplatu penzija planirano je skoro tri milijarde KM, što uključuje i povećanje od 317,17 miliona KM za isplatu penzija sa zakonskim usklađivanjem. Prvi put su izdvojena i sredstva za novorođenčad u Federaciji BiH, te je transferom Federalnog ministarstva rada i socijalne politike u iznosu od 16 miliona KM osigurana jednokratna novčanu pomoć od po 1.000 KM za svako novorođeno dijete.

   

  Naknade za boračke kategorije u ovogodišnjem budžetu su po različitim osnovama povećane za 9,6 miliona KM, kao i naknade za neratne invalide, civilne žrtve rata, te projekte namijenjene ovim kategorijama, gdje ukupni porast iznosi 57,7 miliona KM.

   

  Transferi koji idu prema općinama, gradovima i lokalnim zajednicama su uvećani za 50 miliona KM. Transferi poljoprivrednim poticajima povećani su za 11 miliona KM u odnosu na prošlogodišnji budžet, a transferi Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije bilježe rast od 17,5 miliona KM. Također, transferi Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta povećani su za 19,3 miliona KM.

   

  Za Fond solidarnosti Federacije izdvojeno je 50 miliona KM. Za konsolidaciju zdravstvenih ustanova i bolnica u FBiH namijenjeno je 75 miliona KM. U okviru budžetskih sredstava predviđenih za Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja je i 10 miliona KM za biomedicinsku potpomognutu oplodnju.

   

  U resoru Federalnog ministarstva okoliša i turizma značajno su uvećana ulaganja za provedbu Akcijskog plana i Strategije zaštite okoliša, kao i za razvoj turizma, kao i za izgradnju sportske infrastrukture, institucija kulture, te graditeljsko naslijeđe u resoru Federalnog ministarstva kulture i sporta.

   

  Budžetom FBiH za 2024. godinu povećana su i sredstva Revolving fonda sa 1,5 milion KM na sedam miliona KM, dok je za utopljavanje javnih zgrada sa milion KM iznos povećan na tri miliona KM. Budžetska sredstva za troškove sanacije posljedica poplava i klizišta uvećana su sa četiri na šest miliona KM. Također, predviđena su i veća ulaganja u očuvanje nacionalnih spomenika za milion KM. 

   

  Budžet Federacije za ovu godinu, na prijedlog Federalne vlade, usvojen je na sjednicama Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH, održanim 24. i 25. januara 2024. godine.