Uručeni ugovori o dodjeli stipendija za 331 studenta povratnika

 • 10.05.2022.
 • Uručeni ugovori o dodjeli stipendija za 331 studenta povratnika

  U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, potpisao je i uručio ugovore o dodjeli stipendija studentima povratnicima. Ukupna vrijednost ugovora je 341.200 KM, a stipendije iznose od 1.000 do 1.200 KM, ovisno od godine studija.

  U svom obraćanju, federalni premijer Fadil Novalić kazao je da Vlada FBiH putem Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica već deset godina implementira ovaj program, te da podrška neće izostati ni u narednom periodu.

  “Ovo je značajna podrška mladima da okončaju svoje obrazovanje u Bosni i Hercegovini i u njoj ostanu. Da razvijaju stečena znanja i vještine u domovini i na taj način doprinesu njenom daljnjem razvoju i napretku. Po završetku fakultetskog obrazovanja, ovi mladi ljudi neće ostati bez podrške prilikom prvog zaposlenja ili pokretanja vlastitog biznisa, kazao je premijer Novalić.

  Na javni poziv Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica prijavilo se ukupno 350 studenata, a 331 je ispunio uslove.

  “Radi se o djeci iz 38 općina i gradova Republike Srpske od kojih najviše njih dolazi iz Doboja, Prijedora, Teslića, Zvornika, Srebrenice, itd.. Najvažnije je da je jedan značajan broj studenata korisnici od početka svog studiranja pa do danas, a ove godine smo  izdvojili nešto više sredstava malo uspješnijim studentima, kazao je ministar Ramić.

  Pozvao je student da se uključe i u druge programe ovog ministarstvo, ističući javne pozive za podrške zapošljavanju za područje Republike Srpske, koji su u toku.

  “Start-up je do 15.000 KM, zavisno od toga šta je djelatnost. To je jedan vid podrške, prije svega, mladim ljudima, da za sebe kreiraju neke poslovne prilike, jer jedan značajan broj njih neće imati pristup javnim institucijama i službama, kazao je  ministar Ramić.

  Vladi Federacije BiH i ministru Ramiću zahvalnost su u ime studenata i u svoje lično, izrazile stipendistice Selma Zulum iz Bosanske Gradiške, koja studira na Pravnom fakultetu Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru i Samra Halilović iz Srebrenice, koja je završna godina prvog ciklusa politologije, međunarodnih odnosa i diplomatije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli,

  “Ovakav vid afirmacije i valorizacije našeg dugogodišnjeg truda i rada od strane Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, zasigurno je mnogo značajan za svakog studenta i predstavlja vjetar u leđa za sve buduće izazove, istakla je Zulum.

  Halilović smatra da je obrazovanje najjače oružje današnjice na osnovu koga se država jedino može izdići na jedan zavidan nivo.

  “Četiri godine sam stipendista Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, što je najveći pokazatelj kontinuiteta koji nam pruža Ministarstvo kroz različite projekte. Upravo preko ovih stipendija, Ministarstvo ulaže u najjače oružje koje država može imati, poručila je Halilović.