Unaprijediti saradnju

 • 18.03.2008.
 • Tokom današnjeg susreta premijera Federacije BiH dr. Nedžada Brankovića sa delegacijom Vlade Ukrajine koju je predvodio zamjenik ministra gospodarstva Valerij Pjatnyckij zaključeno je da postoji obostrana zainteresiranost za proširenje saradnje i ekonomskih odnosa.

  Tokom današnjeg susreta premijera Federacije BiH dr. Nedžada Brankovića sa delegacijom Vlade Ukrajine koju je predvodio zamjenik ministra gospodarstva Valerij Pjatnyckij zaključeno je da postoji obostrana zainteresiranost za proširenje saradnje i ekonomskih odnosa. Predstojeći susreti privrednih delegacija iz dvije zemlje trebaju konkretizirati područja i projekte u tom pravcu.
   
  Premijer Branković upoznao je goste iz Ukrajine da Federacija BiH ima ambiciozne programe razvoja u narednih 6-7 godina za čiju je realizaciju potrebno uložiti oko 12,5 milijardi KM . Od toga se na direktne strane investicije odnosi 7-7,5 milijardi KM. U prvom su planu projekti izgradnje termo i hidro elektrana, gasovodi, terminala za naftu, ulaganja u poljoprivredu kao i izgradnja dionica autoputa i brzih cesta.
   
  "Partneri iz Ukrajine dobro su došli kao investitori u nekim od planiranih projekata" naglasio je premijer Branković.
   
  Zamjenik ukrajinskog ministra gospodarstva Pjatnyckij istakao je interes kompanija iz Ukrajine za ulaganja u BiH zbog njenog geografskog položaja i procesa približavanja naše zemlje evropskim integracijama.  Stoga je izrazio nadu da će predstojeći susreti privrednih delegacija dati konkretne rezultate i otvoriti početak intenzivnije saradnje sa našom zemljom.
   
  Već je dogovoreno da Ukrajina sa svojom produkcijom bude ove godine gost Sarajevo film festivala uz uzvratno predstavljanje BH filma na festivalu u Ukrajini.
   
  Ovim primjerom uskoro trebaju krenuti i privrednici-zaključeno je tokom ovog susreta.