Ubrzati izgradnju deponije u Huskićima

  • 17.09.2007.
  • Federalni ministar okoliša i turizma dr.sc. Nevenko Herceg, sa suradnicima, danas je u Tuzli razgovarao s premijerom Tuzlanskog kantona Enesom Mujićem, resornim kantonalnim ministrima i direktoricom Regionalne eko–deponije Lejlom Ibrahimović.

    Federalni ministar okoliša i turizma dr.sc. Nevenko Herceg, sa suradnicima, danas je u Tuzli razgovarao s premijerom Tuzlanskog kantona Enesom Mujićem, resornim kantonalnim ministrima i direktoricom Regionalne eko–deponije Lejlom Ibrahimović.

    Razmatrane su mogućnosti nastavka realizacije projekta Regionalne deponije u Huskićima, općina Lukavac. Ovom prilikom dana je puna podrška nastavku realizacije ovog projekta, i to ne samo zbog njegove važnosti za čitav Tuzlanski kanton, nego i zbog činjenice da je Projekt urađen po europskim standardima koji su već primijenjeni u sličnim projektima u Sarajevskom i Zeničko-dobojskom kantonu, kao i u općini Bijeljina. Između ostalog, na sastanku su otklonjene i dileme vezane za iznalaženje alternativne lokacije za deponije.

    Inače, u ovaj projekt, ukupno vrijedan 6.000.000 konvertibilnih maraka, do sada je utrošeno oko 1.700.000 KM namjenskih sredstava.

    Projekt je već dobio podršku od Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, te se učesnici današnjeg sastanka nadaju da će općina Lukavac preduzeti sve potrebite mjere da, zajedno sa drugim uključenim u ovaj Projekt, stvori uvjete za nesmetan nastavak radova na deponiji. Ukazano je na činjenicu da se bliži rok do kojeg je Svjetska banka spremna intervenirati svojim sredstvima.