U Vladi FBiH predstavljen javni poziv za podršku razvoju inovacija i poduzetništva

 • 16.11.2022.
 • U Vladi FBiH predstavljen javni poziv za podršku razvoju inovacija i poduzetništva

  U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je predstavljen Javni poziv podrške razvoju inovacija i poduzetništva u BiH, putem BH TechLab platforme BH Telecoma, a u okviru koga je osiguran fond od dva miliona KM. Za predstavnike kompanija i startup biznisa prezentaciju je organizovalo Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta u saradnji sa BH Telecomom i Privrednom komorom Federacije BiH (PFFBiH), a prisustvovalo je više od stotinu zainteresiranih potencijalnih aplikanata.

  Riječ je o brzom investiranju BH TechLab sa ukupnim fondom od dva miliona KM, koji će se raspoređivati u skladu sa dinamikom podnesenih i pozitivno ocijenjenih prijava. Startup treba biti mlađi od tri godine i registrovan kao privredno društvo na teritoriji BiH. Javni poziv je otvoren do 31. decembra ove godine.

  Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić izjavio je da su ovakve aktivnosti u suglasnosti sa programima koje radi to ministarstvo, te da se radi o uspješnoj sinergiji i nadogradnji.

  - BH Telecom je odvojio dio sredstava i resursa kako bi ulagali u razvoj, a namjera je, što koincidira i sa misijom ovog ministarstva, da se pomogne svim onim startupovima koji su inovativni i imaju perspektivu, kako da konkuretno nastupaju na tržištu tako i da zapošljavaju, da dobiju određenu pomoć i sredstva koja su im  potrebna da bi što prije stvorili pretpostavke da budu uspješni na tržištu - dodao je Zukić.

  Naglasio je da je njihovo ohrabrivanje i animiranje da započnu i uspiju u biznisu zajednička želja i misija partnera, te izrazio nadu da će ova saradnja biti trajna u budućnosti.

  Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman naveo je da je namjera ove kompanije da BH TechLab bude najveća domaća platforma za startupe u BiH.

  - Kompanija BH Telecom je u okviru SarajevoTechLab konferencija koje su iza nas, a u povodu 5. septembra, Dana BH Telecoma, prošle godine u septembru  objavila javni poziv koji je kontinuiranog karaktera sa ukupnim fondom od 15 miliona KM. Ove godine za četvrti SarajevoTechLab smo objavili inovirani poziv u okviru tog poziva koji je fokusiran na nekoliko oblasti i koji podrazumijeva brže ulaganje i investiranje - dodao je Kahriman.

  Namjera je, kako je istakao, da BH Telecom postane jedinstvena tačka za sve mlade inovativne ljude i ideje,  za sve inovatore, univerzitete, kao prvi partner koji je spreman investirati u prototipe, u izradu nekog minimalno održivog proizvoda, ali i investirati značajnije kada je u pitanju i vlasnička struktura, dokapitalizacija, partnerstvo na tržištu, itd.

  - Mi ćemo kroz našu transformaciju nastaviti intenzivno raditi na realizaciji ovog strateškog cilja, a to je tržišno širenje i diverzifikacija i nastaviti ulagati u domaću pamet, inovacije, kreativne ideje uz primjenu savremenih tehnologija - dodao je Kahriman.

  Potpredsjednik PKFBiH  Mirsad Jašarspahić je rekao da im je drago da su prepoznati kao partneri u ovom projektu, da na taj način što je moguće više približe dobru ideju BH Telecoma da kreira i usmjerava razvoj inovacijskih projeketa u BiH koji se tiču poslovanja ove kompanije.

  Tokom promocije uspješnih primjera iz prakse, upriličena je i interaktivna diskusija o startup sceni u BiH, te pojašnjeno kako doći do sredstava za investiranje koje je BH Telecom osigurao kroz BH TechLab platformu.