Konferencija za medije povodom održavanja EUMETSAT informativnog dana

  • 17.04.2023.
  • Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) obavještava da 18. i 19. aprila 2023. godine, u saradnji sa Evropskom Agencijom za eksploataciju meteoroloških satelita (EUMETSAT), organizuje tradicionalni regionalni EUMETSAT informativni dan za područje zapadnog Balkana.

    Iz Zavoda ističu da će prvi put ovom događaju prisustvovati čelnici najznačajnih meteoroloških organizacija svijeta i Evrope, generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije (WMO) Peeter Taalas, generalni direktor EUMETSAT-a Phil Evans, izvršni direktor Evropske mreže nacionalnih meteoroloških zavoda (EUMETNET) Klemen Bergant, kao i izaslanik generalne direktorice Evropskog centra za srednjoročnu prognozu (ECMWF) Fabio Venuti.

    U okviru ovog događaja, 18.4.2023. godine predviđen je sastanak s predstavnicima vlasti u BiH, na kojem će se razgovarati o neophodnim koracima ka uključenju BiH u spomenute tri najvažnije evropske meteorološke institucije, kao jednim od uslova za priključenje naše zemlje Evropskoj uniji.

    Konferencija za novinare planirana je sutra (utorak, 18.4.2023. godine) u 10:30 sati u prostorijama hotela Holiday, a pored navedenih ličnosti bit će prisutni direktori entitetskih hidrometeoroloških zavoda Almir Bijedić i Darko Borojević.

    Molimo da medijski pratite ovaj događaj!