Sutra konferencija za medije o Projektu registracije nekretnina

  • 09.05.2022.
  • Obavještavamo vas da će sutra (utorak, 10.5.2022. godine) s početkom u 09:30 sati, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu (ul. Hamdije Čemerlića 2), federalni ministar pravde Mato Jozić, direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović i direktor Ureda Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Evropu i Centralnu Aziju Christopher Sheldon održati konferenciju za medije.

    Tema su aktivnosti Projekta registracije nekretnina - Dodatno financiranje, kojim upravlja Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove na osnovu Sporazuma o zajmu Dodatno financiranje za Projekt registracije nekretnina, potpisanog između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj - IBRD 2. jula 2020. godine, te Odluke o ratifikaciji Sporazuma o zajmu.

    Cilj ove konferencije je informirati građane o aktivnostima Projekta, usmjeriti ih prema nadležnim institucijama u kojima se mogu informirati o aktivnostima na usklađivanju katastarskih i zemljišno-knjižnih podataka, odnosno podstaknuti građane da prijave svoja prava na nekretninama u procesu provođenja postupka zamjene i/ili uspostave zemljišne knjige po podacima novog premjera. Također, cilj je upoznavanje javnosti sa značajem registracije nekretnina, pravima i obavezama vlasnika da upišu vlasništvo i suvlasništvo na nekretninama, te s važnošću vođenja ažurnih evidencija. 

    Napominjemo da će konferencija za medije biti održana uz obavezno pridržavanje Naredbi i Preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva usvojenih Zaključcima V. broj: 438/2022 od 07.04.2022. godine.

    Molimo da medijski pratite ovaj događaj!