Susret delegacija entitetskih vlada: Identificirani zajednički ciljevi

 • 06.11.2007.
 • Današnji susret delegacija Vlade Federacije BiH i Vlade Republike Srpske, na čelu s premijerima dr. Nedžadom Brankovićem i Miloradom Dodikom, rezultirao je nizom konkretnih dogovora.

  Današnji susret delegacija Vlade Federacije BiH i Vlade Republike Srpske, na čelu s premijerima dr. Nedžadom Brankovićem i Miloradom Dodikom, rezultirao je nizom konkretnih dogovora.

  U razgovorima, održanim na Jahorini, s federalne strane su sudjelovali zamjenik premijera FBiH i federalni ministar kulture i sporta Gavrilo Grahovac, federalni ministar energije, rudarstva i industrije mr. Vahid Hećo i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Mušić, a u ime Vlade RS potpredsjednica Vlade i ministrica za ekonomske odnose i koordinaciju Jasna Brkić, ministar privrede, energetike i razvoja Rajko Ubiparip, ministar za izbjeglice i raseljena lica Omer Branković i ministar porodice, omladine i sporta Proko Dragosavljević.

  Dogovoreno je da se nadležni entitetski ministri sastaju jednom mjesečno, a jednom u dva mjeseca razgovarat će šire grupe na čelu sa zamjenicima premijera. Najmanje jednom u pola godine održavat će se zajednička sjednica dviju vlada u kompletnim sastavima, a prvi takvav susretu će, u roku od 30 dana, sazvati Vlada Federacije BiH.

  Bitnim su ocijenjena i pitanja iz oblasti energetike u BiH, kao što su funkcioniranje kompanija na državnoj razini i izgradnja primarne gasne mreže. Zaključeno je kako će dva entitetska nadležna ministra razmotriti mogućnosti zajedničke izgradnje hidroelektrane “Ugar” i stvaranja zajedničke kompanije koja će upravljati ovim objektom.

  Ukazano je na nužnost daljnje koordinacije s ciljem harmoniziranja zakonske regulative (zakoni o državnoj službi, o javnim poduzećima, o ministarskim i vladinim imenovanjima, te propisi iz oblasti javnih nabavki). Pozornost je posvećena i unaprjeđenju fiskalne koordinacije i stabilnosti, te u svezi toga ministri financija zaduženi su idenfificirati i ponuditi rješenja za sve dileme u svezi Fiskalnog vijeća. Oni će razmotriti i pitanje pravilnika o raspodjeli prihoda s Jedinstvenog računa. Također je dogovoreno kako će dvije vlade razmijeniti dokumente okvirnog proračuna za razdoblje 2008.-2010. godina, te entitetske proračune za sljedeću godinu.

  Kada je riječ o sektoru prometa i komunikacija, zaključeno je kako će u proračunima za 2008. godinu Vlada FBiH predvidjeti 300.000 konvertibilnih maraka, a Vlada RS 200.000 konvertibilnih maraka za obilježavanje međunarodnih plovnih puteva BiH na rijeci Savi. Uz to, bit će izučeni najbolji modeli za funkcioniranje željeznica u Bosni i Hercegovini.

  Razmatrana su i pitanja iz oblasti kulture i sporta. Dogovoreno je kako treba angažirati neovisne revizore koji bi izvršili kontrolu i dali prijedloge načina saniranja stanja u svim sportskim savezima Bosne i Hercegovine. Nakon toga bi entitetske vlade zajednički radile na stvaranju sustavnih rješenja za organiziranje i financiranje sporta u BiH.

  Èlanovi vlada Federacije BiH i Republike Srpske razmotrili su dosadašnje i daljnje korake na održivom povratku raseljenih i izbjeglih osoba u oba entiteta. Ukazano je na dobro odvijanje procesa slobodnog izbora mjesta liječenja kroz potpisivanje ugovora između zdravstvenih ustanova i odgovarajućih fondova, te data podrška entitetskim ministrima na vođenju ovog procesa.