Susret Branković-Bond: poticaji u mjestima povratka

  • 29.10.2007.
  • Premijer Federacije Bosne i Hercegovine dr Nedžad Branković, sa federalnim ministrom raseljenih osoba i izbjeglica Edinom Mušićem, razgovarao je danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sa specijalnim izaslanikom visokog predstavnika za Srebrenicu Klifordom Bondom.

    Premijer Federacije Bosne i Hercegovine dr Nedžad Branković, sa federalnim ministrom raseljenih osoba i izbjeglica Edinom Mušićem, razgovarao je danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sa specijalnim izaslanikom visokog predstavnika za Srebrenicu Klifordom Bondom.

    Gospodin Bond je situaciju u Srebrenici ocijenio boljom u odnosu na stanje iz maja mjeseca kada je došao na ovu dužnost i izložio planirane mjere i aktivnosti u narednom periodu u kojima očekuje i podršku entitetskih vlada. Govoreći o konferenciji o ulaganjima u ovo područje, koja se održava iduće sedmice u Sarajevu, zahvalio je premijeru Brankoviću na dosadašnjoj saradnji i angažovanju u animiranju istaknutih kompanija i privrednika koji će uzeti učešća na ovom skupu. Na konferenciji će biti prezentiran dokumenat Analiza mogućnosti ulaganja koju su zajednički radili UNDP i EU i na osnovu kojeg je FIPA konkretizirala spisak od dvadesetak prioritetnih projekata.

    Premijer Branković je obrazložio planirani koncept Vlade FBiH da zakonski definira područja od posebne brige u Federaciji BiH, za koja bi se, između ostalog, kao stimulans bržeg razvoja, uvele fiskalne olakšice.

    U tom kontekstu treba gledati i područja gdje se izbjeglice i raseljene osobe vraćaju u većem broju o čemu bi, prema mišljenju ambasadora Bonda, trebalo razmijeniti mišljenja i sa zvaničnicima Republike Srpske.