Spremnost na saradnju s Federalnim ministarstvom okoliša i turizma iskazalo više od 20 međunarodnih organizacija

 • 21.11.2023.
 • Spremnost na saradnju s Federalnim ministarstvom okoliša i turizma iskazalo više od 20 međunarodnih organizacija

  Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder danas je u Sarajevu održala sastanak s predstavnicima više od 20 međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini, fokusiranih na podršku projektima u oblasti okoliša i turizma u Federaciji BiH. Sastanak je potvrdio važnost ovih sektora, a tokom diskusija izražena je odlučnost svih učesnika za uspostavljanje snažne saradnje, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

   

  - Tokom sastanka ministrica Pozder je podsjetila na dosadašnje aktivnosti ovog ministarstva, te naglasila da su u proteklih nekoliko mjeseci usvojena dva ključna strateška dokumenta, Strategija zaštite okoliša FBiH i Strategija razvoja turizma FBiH. Također je istakla da je za uspješnu implementaciju od krucijalne važnosti saradnja svih relevantnih strana, uključujući i međunarodne partnere. Dodatno je istaknut rad na pripremi dva ključna zakona - o zaštiti prirode i o zaštiti zraka, kao i izmjena Zakona o upravljanju otpadom, čije se razmatranje uskoro očekuje na sjednicama Vlade Federacije BiH.

   

  Kroz prezentaciju konkretnih projekata i aktivnosti koje Federalno ministarstvo planira implementirati u narednom periodu, međunarodne organizacije su izrazile spremnost za nastavak saradnje putem već dogovorenih modaliteta, a čime će se doprinijeti efikasnijoj zaštiti okoliša i unapređenju turizma u Federaciji BiH - navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva okoliša i turizma.