Sastanak Kolegija Vlade i rukovodstva oba doma Parlamenta FBiH: Koordinacijom do bržih i kvalitetnijih odluka

 • 12.05.2023.
 • Sastanak Kolegija Vlade i rukovodstva oba doma Parlamenta FBiH: Koordinacijom do bržih i kvalitetnijih odluka

  Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i zamjenik premijera i federalni ministar finansija Toni Kraljević, uime Kolegija Vlade Federacije BiH, sastali su se danas u sjedištu Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu sa rukovodstvima oba doma Parlamenta. Sastanku su prisustvovali predsjedavajuća Predstavničkog doma Mirjana Marinković-Lepić sa potpredsjedavajućima ovog doma Edinom Gabelom i Mladenom Boškovićem, te predsjedavajući Doma naroda Tomislav Martinović sa potpredsjedavajućima tog doma Izenom Hajdarevićem i Slađanom Ilićem.

  Fokus sastanka bio je na budućoj saradnji, te zajedničkom i efikasnijem radu s ciljem donošenja što kvalitetnijih zakonskih rješenja. Ovom prilikom utvrđeni su principi i modaliteti rada.

  Premijer Nikšić istakao je da je Vlada na svojoj prvoj sjednici, održanoj prošle sedmice, zadužila federalne ministre da se u roku od 15 dana izjasne o predloženim zakonima i drugim akatima koje je Vlada FBiH u periodu od 31.3.2015. do 28.4.2023. godine utvrdila i uputila u parlamentarnu proceduru, a koji nisu usvojeni. S tim u vezi na današnjem sastanku je usaglašeno da se što prije u Parlament upute akti za koje Vlada utvrdi da su neophodne tek minimalne izmjene. 

  - Siguran sam da će ministarstva maksimalno efikasno odraditi svoj dio posla kako bismo što prije uputili akte u proceduru - kazao je Nikšić

  Marinković-Lepić je dodala da se može, također, već raditi i na izvršavanju presuda Ustavnog suda FBiH.

  - Čeka nas ozbiljan i veliki posao, te je izuzetno važno da kao zakonodavna i izvršna vlast budemo zajedno na putu napretka – kazala je Marinković-Lepić.

  Martinović je uz želje za uspješan i plodonosan zajednički rad, posebno naglasio značaj donošenja zakona u redovnoj proceduri, kao i prisustva članova Vlade FBiH sjednicama Parlamenta.

  Premijer Nikšić istakao je očekivanje da će, uz postojeću pozitivnu atmosferu i ambijent rada, Vlada Federacije nastaviti jednoglasno usvajanje odluka.

  - To smo pokazali već i na prve dvije sjednice. Slijedi nam donošenje programa rada Vlade u okvirima potpisanog sporazuma koji imamo. Uvjeren sam da ćemo zajedno donositi najbolja zakonska rješenja uz međusobno povjerenje. Pri provođenju politika Vlade, dobrodošla je svaka dobronamjerna sugestija, uputstvo, amandaman i sve ono što se pokaže da je kvalitetnije. Insistirat ću na tome da svi članovi Vlade prisustvuju sjednicama Parlamenta, kada su na dnevnom redu pitanja zastupnika i delegata, kao i da ministri budu tu kada se raspravlja o tačkama dnevnog reda iz njihovih resora – naveo je Nikšić.

  Ministar Kraljević, također, je potcrtao važnost dobre međusobne komunikacije i koordinacije Vlade i Parlamenta, te dodao da je ključno nastaviti održavati takvu saradnju u iznalaženju najboljih rješenja.

  Sastanak je zaključen zajedničkim opredjeljenjem za redovnu koordinaciju i održavanje ovakvih susreta, te postizanje dogovora predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, posebno kada se radi o reformskim projektima i odlukama koje su važne za život građana.