Saradnja u obrazovanju

  • 19.03.2008.
  • Federalna ministrica obrazovanja i nauke Meliha Alić sa saradnicima, te generalnim bh konzulom u Stutgartu Draganom Bagarićem i predstavnicima Grupe Naučnika Bosna sastala se sa pomoćnikom gradonačelnice Frankfurta Jutte Ebelina.

    Federalna ministrica obrazovanja i nauke Meliha Alić sa saradnicima, te generalnim bh konzulom u Stutgartu Draganom Bagarićem i predstavnicima Grupe Naučnika Bosna sastala se sa pomoćnikom gradonačelnice Frankfurta Jutte Ebelina. Na sastanku je inicirana saradnja u oblasti obrazovanja sa posebnim akcentom na neophodnost organizovanja dopunske nastave na bosanskom jeziku za djecu iz BiH. 

    Delegacija iz BiH zajedno sa predstavnicima grada Frankfurta posjetili su školu Die Heinrich-Kraft u Frankfurtu, u kojoj se pored djece iz BiH školuje veliki broj emigranata.
    Predstavnici škole su prezentirali njemački obrazovni sistem, te istakli specifičnost, njihove integrirane škole i škole u kooperaciji, u kojoj se različitosti doživljavaju kao bogatstvo. Ministrica Alić je prezentirala sistem obrazovanja u FBiH i pozvala edukatore iz Njemačke da daju doprinose uspostavljanju partnerskih odnosa između bh i njemačkih obrazovanih ustanova, razmjeni učenika, te podsticaja obrazovnoj reformi u BiH.

    U Wiesbadenu bh delegacija, bh konzul i predstavnici Grupe Naučnika Bosna posjetili su Ministarstvo obrazovanja i kulture Pokrajne Hessen. Na sastanku sa predstavnicima Ministarstva inicirano je uspostavljanje saradnje u oblasti obrazovanja, te posredovanja Konzulata i Ministarstva u cilju organiziranja dopunske nastave na bosanskom jeziku za bh djecu, koji trebaju biti spona između dvije zemlje – stoji u Saopćenju Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.