Saopćenje za javnost Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica

 • 03.09.2007.
 • Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica oštro osuđuje spaljivanje svešteničke odore i skrnavljenje Hrama pravoslavne crkve rođenja presvete Bogorodice u bugojanskom naselju Æipuljić. Ovaj vandalski čin zaslužuje svaku osudu, obzirom da je ovaj Hram zapaljen 2004. godine nakon što je započeta njegova obnova.

  Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica oštro osuđuje spaljivanje svešteničke odore i skrnavljenje Hrama pravoslavne crkve rođenja presvete Bogorodice u bugojanskom naselju Æipuljić.

  Ovaj vandalski čin zaslužuje svaku osudu, obzirom da je ovaj Hram zapaljen 2004. godine nakon što je započeta njegova obnova.

  Ovakvi i slični postupci štete procesu povratka izbjeglih i raseljenih osoba i reintegraciji povratnika.

  Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica pored projekata obnove i izgradnje stambenih objekata i projekata podrške održivosti povratka veliki značaj daje obnovi vjerskih i sakralnih objekata kao važnom faktoru održivosti povratka.

  Očekujemo od nadležnih institucija da preduzmu sve potrebne mjere u pronalasku počinalaca ovog vandalskog čina, kao i da ih primjereno kazne kako ne bismo i ubuduće bili svjedoci ovakvih nemilih događaja – kaže se u Saopćenju Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.