Saopćenje Federalnog ministrstva obrazovanja i nauke

 • 25.03.2008.
 • Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke oštro osuđuje svaki oblik segregacije u školama i zahtijeva hitne intervencije svih nadležnih vlasti, prvenstveno kantonalnih i općinskih, u cilju obezbjeđivanja jednakih uslova za školovanje svoj djeci u Federaciji Bosne i Hercegovine.

  Oštra osuda segregacije u školama
   
  Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke oštro osuđuje svaki oblik segregacije u školama i zahtijeva hitne intervencije svih nadležnih vlasti, prvenstveno kantonalnih i općinskih, u cilju obezbjeđivanja jednakih uslova za školovanje svoj djeci u Federaciji Bosne i Hercegovine.
   
  U povodu nedavnih zbivanja u Èapljini u toku kojih 170 učenika bošnjačke i srpske nacionalnosti iz OŠ „Èapljina“, koji rade po nastavnom planu i programu koji se izvodi na bosanskom jeziku, moraju napustiti zgradu srednje škole u kojoj su pohađali nastavu i preseliti se u Ðački dom u Èapljini, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke iznosi jasan i odlučan stav da se djeca u Federaciji Bosne i Hercegovine moraju odgajati i obrazovati zajedno, u integriranim multikulturalnim školama.  
   
  Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke obavještava javnost da su na samom početku nastajanja ovih nesporazuma federalna ministrica Meliha Alić i predstavnici Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, posjetili Èapljinu i održali hitan sastanak sa općinskim vlastima, te predstavnicima Ministarstva obrazovanja Hercegovačko-neretvanskog kantona i rukovodstvom škole u kojoj su nastali problemi.  

   Cilj sastanka je bio da se pronađu adekvatna rješenja za školovanje čapljinskih osnovaca. I tada, kao i sada, stav Ministarstva je bio jasan i odlučan, sva djeca moraju imati iste uslove za školovanje. Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je spremno uložiti finansijska sredstva u proširenje smještajnih kapaciteta postojeće škole kako bi se ti uslovi i ostvarili, stoji u saopćenju ovog ministarstva.