Premijer Novalić: Srebrenik zaslužuje svaku pažnju Vlade FBiH

 • 03.02.2023.
 • Premijer Novalić: Srebrenik zaslužuje svaku pažnju Vlade FBiH

  Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić posjetio je danas Srebrenik, gdje je prisustvovao promociji projekta "Autocesta Orašje - Tuzla, dionica Tuzla - Maoča", sastao sa vršiocem dužnosti gradonačelnika tog grada Nerminom Tursićem, te položio cvijeće na spomen-obilježju.

   

  Novalić je istakao da je na sastanku s Tursićem razgovarano o vodosnabdijevanju i rješavanju grijanja gradskih dijelova Srebrenika.

   

  - Također smo zajedno sa JP Cestama Federacije BiH predstavili novu varijaciju puta Tuzla - Brčko koja bi bila bliže Srebreniku i koja bi se uklopila u komunikaciju od koristi za grad koji ima 40.000 stanovnika - kazao je federalni premijer.

   

  Novalić je istakao da je pomoć Vlade Federacije BiH tom gradu bila prilično izdašna, prvenstveno za infrastrukturne projekte, pa čak i za vodosnabdijevanje, koje je fragmentirano.

   

  - Ali sada su poredani prioriteti na drugi način, kako bi se sve to objedinilo i kako bi konačno, u 21. stoljeću svaki stanovnik imao vodu. Grad Srebrenik zaslužuje svaku pažnju jer je postao mini industrijski centar koji, prema ekonomskim pokazateljima, jako dobro napreduje - istakao je Novalić.

   

  V.d. gradonačelnika tog grada zahvalio je premijeru Novaliću na posjeti Srebreniku, kao i spremnosti da se uključi u rješavanje infrastrukturnih projekata koji su dugogodišnji problem u tom gradu.

   

  - To se odnosi na vodosnabdijevanje i rješavanje problema toplifikacije - pojasnio je Tursić i dodao da su svi projekti od veliko značaja za Srebrenik te da moraju biti riješeni. 

   

  Tursić tvrdi da Srebrenik nije u mogućnosti da riješi te probleme sam, te da je saradnja lokalnog i entitetskog nivoa vlasti jedna od opcija, kao i korištenje fondova različitih međunarodnih organizacija. Dodao je da su spremni iskoristi svaku mogućnost kako bi poboljšali kvalitetu života u Srebreniku. 

   

  Tokom promocije projekta "Autocesta Orašje - Tuzla, dionica Tuzla - Maoča", premijer Novalić je ovaj projekt ocijenio veoma bitnim za taj grad i Tuzlanski kanton, te istakao da bi ta cesta u konačnici bila nastavljena do Žepča gdje bi se spajala s Koridorom Vc i bila dio komunikacije Sarajevo - Beograd.

   

  Novalić je naveo da je u januaru 2022. godine otvoren konkurs za taj projekt i da je spreman za tender i izvođenje radova, a čemu su prethodili brojni sastanci u Federalnoj i Vladi TK.

   

  Pojasnio je da su na jednom od tih sastanaka predstavnici Srebrenika i Gradačca tražili da im dionica spomenute ceste s Majevice bude približena.

   

  - Budući da je u Tuzlanskom kantonu usvojen urbanistički plan, taj zahtjev nije riješen, ali smo zamolili JP Autoceste FBiH da sačine analizu izmjene - pojasnio je Novalić.

   

  Dodao je da Vlada FBiH, bez obzira na to, već drugu godinu zaredom izdvaja sredstva za početak radova na brzim cestama na periferiji Koridora Vc, te je otvoren i projekt Jadransko-jonske autoceste.

   

  V.d. gradonačelnika Srebrenika Nermin Tursić izjavio je da će taj projekt promijeniti čitav kanton i unaprijediti standard življenja za sve građane.

   

  Naglasio je da je najavljen sastanak kojem će prisustvovati premijer Novalić i izvršni direktor JP Autoceste FBiH Ešef Džafić, a pozvat će i gradonačelnika Gradačca i direktora JP Ceste FBiH kako bi svoje zahtjeve pretvorili u idejnu formu.

   

  Džafić je naglasio da je ta cesta posebno bitna jer treba da povezuje Luku Brčko i aerodrom Dubrave, te bi imala veliki značaj za razvoj lokalnih zajednica.