Premijer Novalić razgovarao s bh. diplomatama u Indiji i Bangladešu

 • 11.05.2022.
 • Premijer Novalić razgovarao s bh. diplomatama u Indiji i Bangladešu

  Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je razgovarao sa ambasadorom Bosne i Hercegovine u Indiji Muhamedom Čengićem i počasnim konzulom naše zemlje u Bangladešu Mohammedom Taneemom Hasanom.

  - Drago nam je da i na ovaj način uspostavljamo kontakte s nama geografski dalekim dijelom svijeta, što je zaista rijetka prilika - kazao je Novalić.

  Počasni  konzul je kao glavi razlog za dolazak dvojice diplomata u BiH  naveo sagledavanje mogućnosti za uspostavljanje kvalitetnije saradnje Bangladeša s našom zemljom, posebno ekonomske.

  Dodao je da su se prethodno sastali i s predstavnicima bh. vlasti na državnmom nivou i poslodavcima. Jedna od tema tih razgovora, kako su danas istakli, bila je omogućavanje zapošljavanja bangladeških radnika u BiH, za što postoji obostrani interes. Kako je naglašeno, riječ je o vrijednoj i na posao veoma fokusiranoj radnoj snazi.

  Prema riječima Hasana Čengića, u čijem je ambasadorskom portfoliju i Bangladeš, ova azijska država veoma je zainteresirana da se njena radna snaga zapošljava u BiH, a za čim su potrebu izrazili i bh. privrednici.

  Tokom današnjeg susreta, održanog u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, razgovarano je i o mogućnostima saradnje u nekoliko oblasti industrije.