Premijer Novalić primio ambasadora Gendlera

 • 12.05.2022.
 • Premijer Novalić primio ambasadora Gendlera

  Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, nerezidentnog ambasadora Izraela za BiH Noaha Gala Gendlera, kojem je sjedište u Albaniji. Na sastanku je razgovarano o mogućnosti uspostavljanja saradnje, s posebnim naglaskom na oblasti tehnologija.

  Ambasador je upoznao premijera s tehnološkim dostignućima Izraela, kao i projektima koje provode u Albaniji, te o mogućnostima da se slični modeli saradnje počnu primjenjivati i u BiH. Iskazao je i zainteresiranost za uspostavljanje saradnje kojom bi se mladim obrazovanim ljudima u našoj zemlji dala prilika da se osposobe za rad s firmama iz Izraela, naročito u oblasti informatičkih tehnologija i inovacija, a za što postoji velika zainteresiranost i potreba izraelskih kompanija.  

  - Raduje nas da danas razgovaramo o saradnji u oblasti tehnologija i inovacija. Uzimajući u obzir znanje i rezultate koje na ovom polju Izrael ostvaruje, vjerujem da ima prostora i potencijala za konkretne projekte - rekao je premijer Novalić.

  Izraelski ambasador tokom susreta je pohvalio činjenicu da je pripadnost i značaj Jevreja u BiH vidljiv i danas, te da je ovaj dug i uspješan ostanak na ovim prostorima osnov za bolju saradnju dvije zemlje.

  Premijer Novalić je istakao važnost multikularnosti bh. društva, kojem i Jevreji, kao  uvaženi građani naše zemlje, daju značajan doprinos.

  - Ponosni smo što smo uspjeli sačuvati iznimno kulturno naslijeđe - Sarajevsku hagadu, koja se i danas čuva u Zemaljskom muzeju BiH. Raduje me i činjenica da u Bosni i Hercegovini postoji jevrejsko kulturno društvo La Benevolencija koje doprinosi bogatstvu i raznolikosti naše zemlje - istakao je premijer Novalić.

  Gosta je upoznao i da je danas na sjednici Federalne vlade donesena odluka o finansiranju programa i projekata u ovoj godini, između ostalih, i ovog kulturnog društva.