Premijer Novalić čestitao Lani Pudar: Nastavit ćemo da osiguravamo podršku za tvoje dalje uspjehe

 • 19.06.2022.
 • Premijer Novalić čestitao Lani Pudar: Nastavit ćemo da osiguravamo podršku za tvoje dalje uspjehe

  Federalni premijer Fadil Novalić u svoje i uime Vlade Federacije BiH uputio je čestitku za još jedan impresivan rezultat 16-godišnje bosanskohercegovačke plivačice Lane Pudar.

  Mlada Mostarka je u finalu Svjetskog prvenstva u Mađarskoj, u prejakoj seniorskoj konkurenciji u disciplini na 100 metara delfin u velikom bazenu, osvojila osmo mjesto.

  - Osma na svijetu! Bravo fantastična naša Lana, ti si za nas osvojila zlato! Ti si nastavila da unosiš radost u naše domove. Mi ćemo nastaviti da osiguravamo podršku za tvoje dalje uspjehe. Hvala ti na ovom osjećaju sreće i ponosa. Čestitke od srca i vidimo se u BiH - poručio je premijer Novalić u reakciji na Lanin impresivni rezultat.

  Premijer je dalje istakao:

  - Sretan sam da smo i do sada donosili najbolje odluke o podršci našoj zlatnoj Lani, a posebno jer ove godine iz federalnog budžeta, unatoč kritikama, dajemo 8 miliona KM za izgradnju gradskog bazena u Mostaru. Očekujem što bržu operacionalizaciju aktivnosti nadležnih organa, zaduženih da pokrenu projekt izgradnje mostarskog bazena - dodao je premijer Novalić.

  Iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću podsjetili su da je prošlogodišnja podrška Vlade FBiH Lani Pudar za njene pripreme i uspjehe iznosila 38.500 KM.

  Naime, za ispunjenje A olimpijske norme iz federalnog budžeta Lani Pudar pripalo je 5.000 KM, za oboreni državni rekord 3.000, a 1.500 KM njenom treneru, dok je 14.000 KM izdvojeno iz interventnih sredstava za pripremu za Olimpijske igre. U decembru je Lani za osvajanje bronzane medalje u finalu Svjetskog prvenstva u malim bazenima (25 metara) u Abu Dabiju osigurana nagrada iz federalnog budžeta od 10.000 KM, a za njenog trenera 5.000.

  Inače, u ovoj godini za projekte od značaja za razvoj i unapređenje kulturno-sportskih projekata, Vlada FBiH izdvaja skoro 6,5 miliona KM, što je za dva miliona KM više nego lani. Od tog iznosa, za sport od značaja za Federaciju bit će dato 3,2 miliona KM.