Premijer Nikšić: Spremni smo da sigurnosnu situaciju dignemo na najveći mogući nivo

 • 28.03.2024.
 • Premijer Nikšić: Spremni smo da sigurnosnu situaciju dignemo na najveći mogući nivo

  Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić kazao je danas da Vlada Federacije BiH radi sve što je u njihovoj moći kako bi sigurnosna situacija bila stabilna, te da nema nikakvog razloga za strah ili paniku. Federalni premijer je istakao da Federalna uprava policije i Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova ulažu ogromne napore u skladu sa svojim nadležnostima kako bi sigurnosnu situaciju podigli na određeni nivo te da od njih traže da to u narednom periodu i nastave.

  Premijer Nikšić je kazao da je ovo jedan od zaključaka hitne sjednice Vlade FBiH na kojoj je razmatrana Informacija FMUP-a o sigurnosnoj situaciji.

  Istakao je da je Vlada pozvala sigurnosne federalne i kantonalne institucije da djeluju na otkrivanju, sprječavanju i procesuiranju svih krivičnih djela, kako bi sigurnosnu situaciju zadržali na zadovoljavajućem nivou.

  - Po svim parametrima koje rade agencije i uprave, ne može se reći da je sigurnosna situacija loša, ali smo spremni da je dignemo na najveći mogući nivo - pojasnio je Nikšić.

  Federalni premijer je kazao da prema posljednjem izvještaju specijalnog predstavaka Ujedinjenih nacija, BiH spada u zemlju sa niskim procentom opasnosti od terorizma i ugrožavanja stanovništva.

  Također je kazao da je Vlada FBiH zadužila FMUP i FUP da do naredne sjednice Vlade FBiH pripreme i pisanu informaciju o stanju u sigurnosti, koju će Vlada razmotriti i proslijediti Parlamentu FBiH.

  Obraćajući se predstavnicima medija premijer Nikšić je poručio i da će Vlada FBiH ostati predana radu na izvršavanju obaveza za članstvo u Evropskoj uniji, prenijela je Federalna novinska agencija.