Premijer Nikšić sa delegacijom Vlade Mađarske: Neupitna podrška evropskom putu BiH i ekonomskoj saradnji

 • 07.09.2023.
 • Premijer Nikšić sa delegacijom Vlade Mađarske: Neupitna podrška evropskom putu BiH i ekonomskoj saradnji

  Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i zamjenici premijera Toni Kraljević i Vojin Mijatović sastali su se danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sa delegacijom Vlade Mađarske koju je predvodio ministar Gergely Gulyás.

  U mađarskoj delegaciji bili su ministarski povjerenik i poslanik u Evropskom parlamentu Ernő Schaller-Baross i ambasador Mađarske u našoj zemlji Krisztián Pósa.

  U fokusu susreta bili su podrška Mađarske približavanju naše zemlje Evropskoj uniji i jačanje ekonomske saradnje.

  Premijer Nikšić upoznao je mađarsku delegaciju sa pomacima napravljenim u posljednje vrijeme usvajanjem važnih zakona koji su uslov za otvaranje pregovora za ulazak BiH u EU.

  - Susrećemo se sa brojnim izazovima, ali upravo zahvaljujući politici kompromisa, dogovaranja i međusobnog razumijevanja, te odnosu koji smo izgradili da kada nešto dogovorimo, to i ispoštujemo, uspijevamo stvari pomjerati sa mrtve tačke, a nakon što sedam - osam godina nije bilo nikakvog napretka - kazao je premijer Nikšić.

   Naglasio je da je jedan od najvećih interesa Vlade Federacije BiH intenziviranje privredne saradnje, te privlačenje mađarskih investicija u našu zemlju, a što je istakao i u susretu sa predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom u junu ove godine u Sarajevu. Uputio je zahvalnost na partnerstvu Mađarske ovogodišnjem Međunarodnom sajmu privrede Tešanj - BiH 2023, koji će se održati krajem septembra.

  Ministar Gulyás kazao je da je Mađarskoj veoma važan region zapadnog Balkana, te istakao očekivanje da će države ove regije, koje još nisu članice EU, to što prije postati. Dodao je da Mađarska zastupa mišljenje da zemlje koje dobro rade svoj posao na ispunjavanju uslova iz evropskih integracija, zaslužuju ubrzanje procesa njihovog približavanja EU. Zahvalio je na pozivu da Mađarska bude zemlja partner Sajma privrede u Tešnju i naglasio da mađarske kompanije traže mogućnost za investicije u cijeloj našoj regiji.

  Sagovornici su se složili da je veoma važno iskoristiti prilike za razvoj ekonomije, a premijer Nikšić i dopremijeri Kraljević i Mijatović, iskazali su očekivanje da će Mađarska, naročito u svom predstojećem predsjedavanju Vijećem EU, nastaviti s podrškom evropskom putu naše zemlje.

  Ministar Gulyás ovom prilikom uputio je poziv premijeru i članovima Vlade FBiH da posjete premijera i Vladu Mađarske, potcrtavajući da je ta zemlja jedan od najvećih prijatelja BiH i zapadnobalkanskim državama, te da im je uvijek spremna pomoći.