Premijer Nikšić razgovarao sa gradonačelnikom Bihaća o prevenciji i sanaciji šteta od poplava

 • 24.05.2023.
 • Premijer Nikšić razgovarao sa gradonačelnikom Bihaća o prevenciji i sanaciji šteta od poplava

  Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, zamjenik premijera i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić sastali su se danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu sa delegacijom koju je predvodio gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić.

  Sastanku su prisustvovali i direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sejad Delić, izvršni direktora JP Ceste Federacije BiH Nijaz Hadžikadunić kao i federalni zastupnici iz Unsko-sanskog kantona Maja Uremović i Halil Bajramović.

  Glavne teme razgovora su se odnosile na prioritetne preventivne mjere i sanaciju nastalih šteta usljed nedavnih poplava koje su zadesile područje ovog kantona.

  Na sastanku je bilo riječi i o drugim infrastrukturnim projektima s naglaskom na ubrzanje gradnje saobraćajnica, posebno onih projekata koje vodi JP Ceste FBiH.  

  -Pratimo sve i na raspolaganju smo vam. Prioritetno je ulagati u prevenciju šteta od budućih poplava, jer su sad štete već nastale i one će svakako biti interventno sanirane u maksimalnoj mogućoj mjeri. Potrebno je učiniti sve da se spasi poljoprivredna sezona i zasade kulture koje se sada mogu zasaditi – rekao je premijer Nikšić.

  Učesnici sastanka su istakli da bi priroritetni poslovi koji se tiču prevencije od budućih izlijevanja rijeka, između ostalog, trebali biti i projekti završetka dodatne treća izdignute traka na putu u Kastelima, rekonstrukcija i dodatno pojačanje probijenih postojećih nasipa, te realizacija projekta obalne utvrde.

  Kad je u pitanju sanacija šteta na poljoprivrednim usjevima, ministar Hrnjić je upoznao goste da u ovogodišnjem budžetu sredstva za tu namjenu nisu planirana, ali da će se, nakon analiza i rezultata obima šteta, prijedlozi najboljih rješenja odmah uputiti Vladi FBiH.

  Direktor Delić je upoznao prisutne da su vodostaji na šest mjernih mjesta u nedavnim poplavama u USK-a oborili sve dosadašnje rekorde i da korita nisu izdražala toliku količinu vode. Naglasio je da je Agencija za vodno područje rijeke Save spremna, u skladu sa raspoloživim sredstvima, ulagati u rješavanje problema.

  Na sastanku se razgovaralo i o ostalim bitnim projektima za Unsko-sanski kanton, a kao dva strateška gradonačelnik Sedić je istakao bihaćki aerodrom i Nacionalni park „Una“.

  Zamjenik premijera i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Mijatović je informisao prisutne da je njegov resor na raspolaganju korisnicim iz USK-a, te da će ubuduće, između ostalog, činiti sve da preko Grada Bihaća krajnji korisnici budu što više upoznati sa mogućnošću korištenja veoma povoljnih sredstava koja imaju na raspolaganju, posebno istakavši sredstva Razvojne banke FBiH.