Premijer Nikšić: Nastavljamo zajedno raditi u interesu građana i države

 • 25.01.2024.
 • Premijer Nikšić: Nastavljamo zajedno raditi u interesu građana i države

  Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić kazao je danas, nakon što je u Federalnom parlamentu usvojen Budžet Federacije BiH za 2024. godinu u iznosu od skoro 7,5 milijardi KM,  da se radi o najvećem budžetu u istoriji Federacije.

   

  - Pokazuje nam da smo na dobrom putu i da sve veći broj zastupnika i delegata prepoznaje rad Vlade u interesu građana i države. Želim se još jednom, zahvaliti svima na odgovornom odnosu prema interesima građana i podršci Budžetu. Opet smo pokazali da razgovorom i iskrenim namjerama možemo pobijediti i prevazići sve blokade i opstrukcije.

   

  Teško je izdvojiti neke stavke kao važnije, ali želim istaći da smo u Budžetu predvidjeli skoro 3 milijarde KM za isplatu penzija, što je povećanje u iznosu od 317,17 miliona KM.

   

  Fond solidarnosti za naše zdravstveno najugroženije sugrađane na raspolaganju će imati 50 miliona KM, a nismo zaboravili uvećati podršku i za borce, socijalne kategorije i osobe sa invaliditetom. Prvi put su planirane desetine miliona KM za natalitetne politike i podršku mladim poput jednokratne pomoći u iznosu od 1.000 KM za svako novorođeno dijete, 130 miliona KM za pomoć porodicama sa djecom, 10 miliona za biomedicinski potpomognutu oplodnju. Nastavljamo i uvećavamo podršku razvoju domaće privrede, poljoprivrede, industrije, socijalnog i zdravstvenog sektora, te nižim nivoima vlasti i jačanju standarda građana.

   

  Značajan dio novca predviđen je za infrastrukturne projekte, željeznički, drumski i avio saobraćaj, za sanaciju zdravstvenih ustanova i rekonstrukciju kulturne infrastrukture. Nećemo zapostaviti ni sportsku infrastrukturu i podršku našim uspješnim sportašima.

  Ove godine otplaćujemo i najveću ratu vanjskog duga veću od 1,4 milijarde KM.

  Zato je jako važno da održimo fiskalnu stabilnost budžeta zbog čega nas ubrzo očekuje set fiskalnih zakona smanjenje doprinosa, zakon o minimalnoj plati, fiskalizacija.

  Nastavljamo zajedno raditi u interesu građana i države - poručio je premijer Nikšić.