Premijer Nikšić i ministar Lakić obišli kompanije iz oblasti energetike i industrije u Tuzli i Gradačcu

 • 26.05.2023.
 • Premijer Nikšić i ministar Lakić obišli kompanije iz oblasti energetike i industrije u Tuzli i Gradačcu

  Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić i gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić obišli su neke od državnih i privatnih kompanija iz oblasti energetike i industrijske proizvodnje u Tuzli i Gradačcu.

  U Tuzli, koja važi za strateški važan energetski centar i to ne samo Federacije Bosne i Hercegovine, nego cijele Bosne i Hercegovine, premijer, ministar i gradonačelnik su obišli Termoelektranu.

  Direktor Termoelektrane Tuzla Izet Džananović podijelio je uvjerenje s gostima o tome da je energetska nezavisnost vrlo bitan stub suvereniteta Bosne i Hercegovine.

  Tokom obilaska Termoelektrane je rečeno da je domaća energija još uvijek konkurentna na tržištu, a da je Federacija BiH investiciono dobro orijentirana.

  Ipak je istaknuto da mnoge procese usporavaju procedure kod raspisivanja tendera, žalbenih postupaka i javnih nabavki.

  Premijer Nikšić, ministar Lakić i gradonačelnik Lugavić posjetili su i TMD group, Deling i Solanu, primjere uspješnih i kompanija koje pozitivno posluju.

  Predstavnici uprava ovih kompanija upoznali su goste i s određenim problemima sa kojima se suočavaju u svom poslovanju. Iskazano je opredjeljenje da je obaveza svih raditi na stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta, rasterećenju privrede i poboljšanju standarda radnika.