Premijer Branković sa predstavnicima demobilisanih boraca

 • 08.10.2007.
 • Premijer Federacije BiH dr Nedžad Branković razgovarao je danas sa delegacijom Saveza demobilisanih boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. FBiH i Udruge umirovljenika i demobiliziranih branitelja HVO, koju su predvodili Mehmed Šišić i Ivan Jurčević.

  Premijer Federacije BiH dr Nedžad Branković razgovarao je danas sa delegacijom Saveza demobilisanih boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. FBiH i Udruge umirovljenika i demobiliziranih branitelja HVO, koju su predvodili Mehmed Šišić i Ivan Jurčević.

  Tema razgovora bila je primjena Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, a povodom zahtjeva ovih udruženja da se nastavi kontinuirana isplata materijalne mjesečne naknade demobiliziranim borcima za vrijeme nezaposlenosti.

  Premijer Branković je izrazio razumijevanje za položaj demobiliziranih boraca, kao i za potrebu da se iznađu način i sredstva za isplatu ove naknade za preostale mjesece u ovoj godini. Dogovoreno je da se u cilju traženja ovakvog rješenja, već početkom iduće sedmice održi zajednički sastanak predstavnika Vlade Federacije i udruženja demobilisanih boraca sa predsjednicima kantonalnih skupština i kantonalnim premijerima.

  I tokom današnjeg susreta federalni premijer je naglasio da će Projekat « Jedan zakon-jedan fond», koji bi objedinio ono što se trenutno nalazi u tri zakona, olakšati rješavanje pitanja boračke populacije.

  - Za uspjeh ovog projekta potreban je i jedinstveni reprezentant svih udruženja u Federaciji BiH proisteklih iz rata, pa je na boračkim udruženjima zadatak da formiraju koordinaciono tijelo koje bi bilo partner u kontaktima s predstavnicima vlasti, istakao je federalni premijer.