Premijer Branković primio grupu djece sudionike globalne akcije "Ispravimo budućnost kroz obrazovanje"

 • 02.10.2007.
 • Federalni premijer Nedžad Branković primio je danas u Sarajevu grupu djece iz BiH, sudionike globalne akcije "Ispravimo budućnost kroz obrazovanje" koju u suradnji s vladama zemalja širom svijeta provodi Međunarodni savez "Save the Children".

  Federalni premijer Nedžad Branković primio je danas u Sarajevu grupu djece iz BiH, sudionike globalne akcije "Ispravimo budućnost kroz obrazovanje" koju u suradnji s vladama zemalja širom svijeta provodi Međunarodni savez "Save the Children".

  Posjeta je upriličena u okviru manifestacije "Dječija nedjelja". Ovom prilikom djeca iz OŠ "Poljice" - općina Lukavac premijeru Brankoviću su uručila pismeni zahtjev za poboljšanje kvaliteta obrazovanja i uključivanje sve djece u obrazovni proces.

  Federalni premijer Branković informirao je djecu o načinu funkcioniranja vlasti u BiH , te naglasio da će on i Vlada koju on predvodi, koliko je u njihovoj moći, nastojati doprinijeti u poboljšanju situacije u obrazovanju.

  »Potpisat ću ovaj dokument jer želim da budemo partneri. Obezbjeđenje školovanja djece različito je po kantonima ovisno od toga koliko je snažan koji kanton. To nije dobro. Zato Vlada FBiH želi sarađivati s djecom. Dakle, za ono što vas životno dnevno opterećuje nije direkno odgovorna ova vlada, ali je spremna da zajedno s vama ukazuje na iznalaženje rješenja kako bi vaš život bio bolji i kvalitetniji", kazao je Branković i naglasio da djeca treba da se uče takvom životu u kojem će se razlikovati jedino po ocjenama u školi.

  Premijer Branković djeci je zadao zadatak da formiraju neku vrstu dječijeg parlamenta i pokušaju odlučiti kako da bude utrošen novac koji su ministri i direktori javnih uprava krajem prošle godine izdvojili iz svojih plaća za realizaciju određenih projekata.

  Direktorica regionalne kancelarije Save the Children Norway Senija Tahirović kazala je premijeru da je današnja posjeta organizirana u namjeri da se naprave kvalitetni koraci u oblasti obrazovanja u BiH, te ga informirala o tome da oko četiri posto djece trenutno u BiH ne pohađa osnovnu školu.

  Premijer Branković obećao je djeci da će dokument koji su danas obostrano potpisali biti uokviren i okačen na vidno mjesto među ostale razvojne projekte.

  Isti dokument trebalo bi da potpiše i predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić te premijer RS-a Milorad Dodik. Kopije tih dokumenata bit će poslane i u sva resorna ministarstva koja imaju obavezu da preduzmu konkretne korake na poboljšanju stanja u oblasti obrazovanja.