Predstoji multidisciplinarna naučna verifikacija

  • 06.09.2007.
  • Danas je u Vladi Federacije premijer dr. Nedžad Branković primio delegaciju egipatskog ekspertnog arheološkog tima i članova Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida sunca koji su ga upoznali sa aktivnostima i rezultatima naučnog istraživanja u Visokom.

    Danas je u Vladi Federacije premijer dr. Nedžad Branković primio delegaciju egipatskog ekspertnog arheološkog tima i članova Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida sunca koji su ga upoznali sa aktivnostima i rezultatima naučnog istraživanja u Visokom.Pored eminentnih egipatskih stručnjaka, koje je Vlada Egipta poslala u našu zemlju- dr. Raafata Mohamed El Nabrawa, dr. Mone Fouad Aly i dr. Soleimana Hamed El Hewelia na ovom su sastanku prisustvovali i ambasador Arapske republike Egipat El Sayed Khattab i istraživač Semir Osmanagić.

    - Ovo što smo vidjeli u Visokom jesu piramide i možemo eliminisati svaku sumnju u tu činjenicu –rekao je između ostalog istaknuti egipatski stručnjak dr. El Nabraw, a dr. Mona Fouad ukazala je na tragove pisma pronađene na ovom arheološkom nalazištu koje treba detaljnije proučiti.Zajednički je istaknuto da predstoji široka naučna multidisciplinarna ekspertiza ovog lokaliteta kako bi se došlo do odgovora koje ovo nalazište treba da dobije od stručnjaka. Egipatski eksperti naglašavaju potrebu da se ovo područje zaštiti od devastacija i odnošenja vrijednih nalazaka što je obaveza BH vlasti.

    Premijer Branković rekao je da su istraživanja Semira Osmanagića i njegovog tima zainteresirala značajne svjetske naučne institucije i da je to dobra osnova da se u sljedećoj fazi radovi na visočkim piramidama i njihovoj naučnoj verifikaciji intenziviraju.

    -Vlada FBiH učiniće sve u svojoj nadležnosti da ova istraživanja podrži jer je to za ovaj kraj ali i cijelu našu zemlju projekat koji zahtjeva punu pažnju i podršku – obećao je federalni premijer.