Potreban investicioni zamah

  • 06.09.2007.
  • Premijer Branković danas je u oproštajnu posjetu primio američkog ambasadora u BiH Daglasa Meklhenija.Susret je iskorišten za razmjenu mišljenja o političkoj i ekonomskoj situaciji u našoj zemlji, posebno u Federaciji BiH.

    Premijer Branković danas je u oproštajnu posjetu primio američkog ambasadora u BiH Daglasa Meklhenija. Susret je iskorišten za razmjenu mišljenja o političkoj i ekonomskoj situaciji u našoj zemlji, posebno u Federaciji BiH. Američkog je ambasadora interesirala i vizija budućeg razvoja i aktivnosti na pojednostavljenju procedura za osnivanje preduzeća i pokretanje biznisa sa aspekta stranih investitora.U tu je svrhu napravljen i program koji bi trebao omogućiti pokretljivost radne snage u BiH, a koji finansira i američka Vlada.

    Premijer Branković je istakao potrebu snažnog investicijskog razvoja do kojeg može doći samo uz podršku kapitala sa strane pošto se država za velike projekte ne može zaduživati.

    - Prodajom velikih kompanija u procesu privatizacije kao što je BH Telecom, trebaju se osigurati značajna sredstva kojima će se u relativno kratkom roku napraviti moderne saobraćajnice i stvoriti normalni uvjeti rada u zdravstvu i školstvu, naprimjer- istakao je federalni premijer.

    Izgradnjom modernih cesta između Sarajeva i Tuzle, Viteza i Donjeg Vakufa te Stoca i Neuma ( za što je potrebno od 1,5 do 2 milijarde KM ) stvorili bi se uvjeti za snažnije investiranje u sve dijelove Federacije i BiH , otvorili radovi i omogućilo brže zapošljavanje i ukupan ekonomski razvoj -pojasnio je Branković.