Potpisan sporazuma o raspolaganju pokretnom vojnom imovinom

 • 27.03.2008.
 • Premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković, Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić i ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković potpisali su danas u Doboju u kasari „3.maj“ Sporazum o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama na pokretnoj vojnoj imovini koja će i dalje služiti za potrebe odbrane.

   
  Premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković, Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić i ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković potpisali su danas u Doboju u kasari „3.maj“ Sporazum o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama na pokretnoj vojnoj imovini koja će i dalje služiti za potrebe odbrane.
   
  Premijer Branković je nakon potpisivanja sporazuma izjavio kako se mi moramo umjesto proizvodnjom oružja, baviti proizvodnjom zdrave hrane, poljoprivredom, graditi puteve, energetske objekte, te učiniti naš cjelokupni život kvalitetnijim i sigurnijim. Ocijenio je da je potpisani sporazum od posebne važnosti, jer će se na taj način omogućiti da BiH konačno poče s uklanjanjem tona nestabilnog i opasnog materijala.

  Predviđeno je da se vojni viškovi unište, doniraju ili prodaju. Kako je dogovoreno, 80 odsto novca od prodaje viška naoružanja pripašće entitetima, a 20 odsto državi.