Potpisan najveći investicijski ugovor u posljednjih 30 godina u BiH: Uskoro izgradnja 21,3 kilometra dionice autoceste Medakovo - Ozimice, vrijedosti više od 423 milliona eura

 • 10.03.2023.
 • Potpisan najveći investicijski ugovor u posljednjih 30 godina u BiH: Uskoro izgradnja 21,3 kilometra dionice autoceste Medakovo - Ozimice, vrijedosti više od 423 milliona eura

  Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, direktor JP Autoceste Federacije BiH Elmedin Voloder, član Uprave Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S. Asim Cengiz i Evren Utku Gok, projekt menadžer ove turske kompanije, jučer su u u sjedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru potpisali ugovor za izgradnju autoceste na Koridoru Vc, dionica Medakovo - Ozimice, kod Žepča, dužine 21,3 kilometra.

  Autoceste FBiH su investitor, a Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S. izvođač ugovorenih radova, čija vrijednost iznosi 361.753.355 eura bez PDV-a, a što je ukupno 423.251.425 miliona eura. Rok za završetak izgradnje je 30 mjeseci nakon uvođenja izvođača u posao.

  Kako je saopćeno iz JP Autoceste FBiH, na dionici Medakovo – Ozimice gradit će se pored otvorene trase, jedna petlja, dva dvostrana odmorišta, osam mostova i vijadukti, dva nadvožnjaka, petnaest podvožnjaka i jedan tunel dužine 2.200 metara, a zajedno sa dionicom Putnikovo Brdo - Medakovo čija je izgradnja počela u novembru prošle godine, činit će funkcionalnu prometnu cjelinu.

  Ministar Lasić izjavio je tokom poptisivanja ugovora da nema važnije stvari za društvo od infrastrukturnog povezivanja.

  -Završetak Koridora Vc početak je boljeg povezivanja Bosne i Hercegovine sa regijom i Europskom Unijom koji će omogućiti brži gospodarski razvoj. U proteklom razdoblju pokazali smo da međusobnom podrškom možemo brže i kvalitetnije djelovati te na taj način ubrzati izgradnju autocesta i brzih cesta – kazao je ministar Lasić.

  Direktor Autocesta FBiH Voloder naglasio je da je ovo najveći investicijski ugovor potpisan u posljednjih 30 godina u Bosni i Hercegovini.

  -Prethodna Vlada i Uprava Autocesta iz 2014. godine su planirali izgradnju dionice Medakovo - Poprikuše putem koncesije što se pokazalo neizvodivim procesom na koji je potrošeno mnogo vremena. Zahvaljujući agažmanu i zajedničkim naporima ove Vlade FBiH i aktuelne Uprave JP Autoceste FBiH promjenom modela ugovaranja, u rekordnom vremenu za manje od devet mjeseci smo dodijelili ugovor za građenje. Potpisivanjem ugovora za izgradnju dionice Medakovo - Ozimice pokazali smo da se može promjeniti raniji pristup ugovaranja za kratke dionice - rekao je Voloder.

  On je istakao i da su Autoceste FBiH u proteklom periodu pripremile realizaciju radova na dionicama autoceste na Koridoru Vc za novih 85 kilometara i investicijama od oko 4 milijarde KM.

  -Već su potpisana dva ugovora za realizaciju više od jedne milijarde KM, dok se potpis ostalih ugovora priprema do kraja trećeg kvartala ove godine. Sada se već nazire kraj izgradnje Koridora Vc i sa sigurnošću možemo reći da će do kraja 2025. godine sjeverni dio Koridora Vc biti završen i pušten u promet - dodao je Voloder.

  Da bi se kompletirao projekt autoceste na sjeveru još se čeka završetak procedure za dionicu Ozimice - Poprikuše. Time će cijeli taj dio koridora biti u određenoj fazi gradnje.

  Voloder je najavio i da izgradnja tunela Prenj počinje u ovoj godini, a njegov završetak je planiran za period od šest godina, čime će kompletan Koridor Vc biti završen do kraja 2028. godine.

  -Korist za privredu i društvo ovim investicijama će biti značajna tako da mogu reći da je period iščekivanja i trošenja vremena za izgradnju novih dionica iza nas, te da će život svih građana biti bolji i da će nada i sreća biti veća - zaključio je Voloder.

  Inače, izgradnja dionice Medakovo - Ozimice finansirat će se sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB), te bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

  Predstavnik turskog izvođača Asim Cengiz rekao je da je ovaj projekt nastavak uspješne saradnje između Javnog preduzeća Autoceste FBiH i ove firme.

  -Do sada smo zajedničkim snagama završili mnogo značajnih projekata, uvijek u okviru vremenskog roka i u skladu sa ugovornim obavezama. Nema sumnje da će tako biti i ovaj put - istakao je Cengiz, koji je iskoristio priliku te se zahvalio narodu Bosne i Hercegovine na nesebičnoj pomoći nakon nedavnog katastrofalnog zemljotresa koji je zadesio Tursku, saopćeno je iz JP Autoceste FBiH.