Pomoći oboljelima od Cronove bolesti

  • 02.11.2007.
  • Premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković i federalni ministar zdravstva dr. Safet Omerović danas su razgovarali s predsjednicom Udruge oboljelih od Cronove bolesti Almom Hadžić.

    Premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković i federalni ministar zdravstva dr. Safet Omerović danas su razgovarali s predsjednicom Udruge oboljelih od Cronove bolesti Almom Hadžić.

    Riječ je o kroničnom oboljenju crijevnog trakta koje, kako je kazano, ne utječe bitno na duljinu, ali izrazito utječe na kvalitet života. Uz stalnu terapiju medikamentima, oboljeli moraju živjeti i pod posebnim režimom prehrane.

    Kako je kazala Alma Hadžić, najveći problem s kojim se oboljeli susreću je što pojedini kantoni nemaju sredstava za lijekove s esencijalne liste koji se koriste u terapiji Cronove bolesti.

    Premijer Branković i ministar Omerović kazali su kako je Federalna vlada osigurala za ove namjene 1.000.000 konvertibilnih maraka. Taj će iznos biti utrošen isključivo na način koji predlože medicinski stručnjaci, a Federalno ministarstvo zdravstva sredstva će rasporediti posredstvom nadležnih kantonalnih ministarstvava.