Očuvanje Bobovca i Kraljeve Sutjeske

 • 20.11.2007.
 • Federalni ministar okoliša i turizma dr. Nevenko Herceg danas je u zgradi Vlade Federacije BiH s načelnikom općine Kakanj Mensurom Jašarspahićem, načelnikom općine Vareš Hamdom Fatićem, te predstavnicima SERDA-e i REZ-a, te nevladinih organizacija, razgovarao o Projektu revitalizacije i valorizacije kraljevskog grada Bobovca i Kraljeve Sutjeske.

   

   

  Federalni ministar okoliša i turizma dr. Nevenko Herceg danas je u zgradi Vlade Federacije BiH s načelnikom općine Kakanj Mensurom Jašarspahićem, načelnikom općine Vareš Hamdom Fatićem, te predstavnicima SERDA-e i REZ-a, te nevladinih organizacija, razgovarao o Projektu revitalizacije i valorizacije kraljevskog grada Bobovca i Kraljeve Sutjeske.

  Pored kreiranja novog kvalitetnog turističkog proizvoda, zasnovanog na principima održivog turizma i gospodarenja prirodnim resursima u ove dvije općine, učesnici današnjeg razgovora suglasni su kako je potrebno inovirati projektni zadatak u cilju stvaranja dokumenta koji je od strateškog značaja i koji će se moći ukomponirati u Strategiju razvoja turizma Federacije Bosne i Hercegovine.

  Dogovorena je izrada Projekta revitalizacije i očuvanja kulturne, prirodne i etnološke baštine Kraljeve Sutjeske i Bobovca, posljednjeg grada bosanskih kraljeva. Projekt će podržati i ideju povratka posmrtnih ostataka posljednje bosanske kraljice Katarine Kosača iz Rima na Bobovac. Završni projekt će prerasti u studiju, u obliku Master-plana, koji će biti dostavljen Vladi Federacije BiH na usvajanje, kako bi se predvidjela financijska sredstva u Proračunu za 2008. godinu.

  - Projekti u koji su involvirane vladine i institucije civilnog društva zajedničko su opredjeljenje za uspješan gospodarski rast i razvitak demokratskog društva, gdje će briga o povijesnim vrijednostima i zaštita okoliša biti moderan temelj razvitka turizma koji ne proizvodi štetu okolišu - istaknuo je ministar Herceg.