Novalić: Podrška Mostaru u svakom pogledu

 • 20.06.2019.
 • Premijer Federacije BiH Fadil Novalić istaknuo je danas nakon sastanka s gradonačelnikom Grada Mostara Ljubom Bešlićem kako je Federalna vlada na današnjoj sjednici odlučila u potpunosti podržati Grad Mostar u njegovom procesu i aplikaciji za europsku prijestolnicu kulture 2024. godine, te ravnopravno sudjelovati i podupirati Mostar i u kadrovskoj, materijalnoj i financijskoj strani.

  Premijer Federacije BiH Fadil Novalić istaknuo je danas nakon sastanka s gradonačelnikom Grada Mostara Ljubom Bešlićem kako je Federalna vlada na današnjoj sjednici odlučila u potpunosti podržati Grad Mostar u njegovom procesu i aplikaciji za europsku prijestolnicu kulture 2024. godine, te ravnopravno sudjelovati i podupirati Mostar i u kadrovskoj, materijalnoj i financijskoj strani.

  - Jedna od najvažnijih tačaka današnje sjednice Vlade FBiH održane u Mostaru bila je posvećena Gradu Mostaru i njegovoj aplikaciji za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine i navedena odluka Vlade veoma je značajna Gradu Mostaru jer je tako dobio, da tako kažem, jaka leđa Federacije koja mogu odgovoriti svim izazovima, pa i ovom - kazao je premijer Novalić.

  Od ostalih tema koje su danas bile na dnevnom redu sjednice, premijer Novalić naveo je komunalne probleme Mostara koji su eskalirali u ovom periodu.

  - Tek danas smo saznali kako je gradonačelnik Bešlić potpisao taj kompromisni sporazum. Naučili smo od Grada Mostara kako postoji neki 'bijeli talog', neki 'crni pijesak', da postoji problem zatvaranja i problem otvaranja deponija, a to dosad nismo znali. Mi ćemo se, kao Vlada Federacije BiH, hladnih glava vratiti ovamo i sa svim akterima ovih događaja vidjeti što se to zapravo u Gradu Mostaru događa. Također ćemo sa strane naših inspekcija provjeriti kakvi su ti nalazi zapravo bili i kako ćemo moći pomoći - ustvrdio je Novalić.

  Naveo je kako Vlada Federacije BiH želi investirati novac za autoput i povezati Grad Mostar s autoputovima te učiniti sve kako bi se otklonile prepreke za dolazak do aerodroma koji je istovremeno, po njegovim riječima, i čvorište zračnog prometa, ali i južne mostarske obilaznice i magistralnog puta M-17.

  Gradonačelnik  Mostara  ocijenio je kako je nastavak izgradnje autoceste na Koridoru Vc velika i bitna vijest i da se nada da će Mostar u što skorije vrijeme s njom biti povezan.

  - Lak dolazak u Mostar sigurno je od iznimne važnosti kako za sam grad tako i za projekt Europske prijestolnice kulture 2024. godine. Očekujemo velik broj posjetitelja koji će dolaziti na kulturne i sve druge događaje te kako će Grad Mostar postati top turistička destinacija prihvatljiva svima jer će se moći doći i autocestom i zrakom - kazao je Bešlić.