Nikšić: Vlada FBiH i Vlada RS su iskazale spremnost da zajedno rade i stvaraju bolji ambijent za građane i poslodavce

 • 08.06.2023.
 • Nikšić: Vlada FBiH i Vlada RS su iskazale spremnost da zajedno rade i stvaraju bolji ambijent za građane i poslodavce

  Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić kazao je nakon današnje zajedničke sjednice dviju entitetskih vlada da su Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Vlada Republike Srpske iskazale spremnost da zajedno rade i stvaraju bolji ambijent za građane i poslodavce, kako ne bi odlazili iz BiH.

  - Građani su danas vidjeli da dvije vlade zajedno sjede i rade, jer smo mi najodgovornije osobe za rješavanje stvarnih životnih potreba - kazao je.

  Zahvalio je predsjedniku Vlade RS Radovanu Viškoviću na dobrodošlici, a posebno ministrima obje vlade, ističući da su svi vrlo konstruktivno radili.

  Nikšić je kazao da su se o svim tačkama vrlo brzo dogovorili, a posebno se referirao na dogovor da BiH uskoro potpuno zabrani izvoz trupaca.

  - Vrlo brzo smo se dogovorili da to bude trajna kategorija - kazao je.

  Također je istakao da su se vrlo brzo dogovorili da BiH nastupa s jednim glasom kada se donose odluke o odlaganju nuklearnog otpada u Trgovskoj gori.

  - Obje vlade rade na tome da BiH nastupa jednim glasom kada je to u pitanju. Prije nekoliko dana nas je posjetio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac s kim smo vrlo dobro iskomunicirali neke stvari - kazao je.

  Nikšić je naglasio da je atmosfera vrlo dobra te da su kroz dnevni red prošli brzo, kada je u pitanju život građana i ekonomija.

  - Bitno je da pričamo o tome šta ćemo uraditi. BiH ne zaslužuje da se valja u blatu - kazao je.

  Također je naglasio da su neke vrlo bitne teme ostavili za sljedeći put, kao što je izgradnja autoputeva.

  Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković kazao je da su razmatrana brojna pitanja koja se tiču privrede, međunarodne saradnje i sigurnosti te obrazovanja i kulture i da je dogovorena  buduća saradnja na ovim temeljima.

  Zahvalio je federalnom premijeru Nerminu Nikšiću koji je reagirao na njegovu inicijativu da se ova sjednica organizira.

  Kaže da je usvojeno nekoliko zaključaka, iz sedam oblasti, ali postoje još brojne stvari koje će rješavati u budućnosti. Višković je napomenuo  da neće uvijek biti moguće postići dogovor o svim pitanjima, "ali ako ne razgovaraju neće se ni dogovoriti".

  Naglasio je da su resorni ministri također razmijenili kontakte te je dogovoreno da sve ono što resorna ministarstva dogovore u okviru svojih nadležnosti za dobrobit svih građana u Bosni i Hercegovini neće biti problem da predsjednici vlada i vlade prate te dogovore.