Ministrica Duraković otvorila 10. Internacionalnu konferenciju „Sarajevo i svijet“

 • 15.05.2024.
 • Ministrica Duraković otvorila 10. Internacionalnu konferenciju „Sarajevo i svijet“

  Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković otvorila je 10. Internacionalnu konferenciju "Sarajevo i svijet" u organizaciji Međunarodnog Foruma Bosna, kojeg vodi akademik Rusmir Mahmutčehajić.

  Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je saopćilo da Konferencija stavlja fokus na oč̣uvanje bogate naučne, kulturne i geopolitičke baštine Sarajeva u kontekstu Evrope.

  - Ovakve rasprave zasigurno imaju za cilj ukazati na važnost razumijevanja kako Sarajevo, kao evropski grad, može unaprijediti svoj društveni, kulturni i politički pejzaž u skladu s težnjama cijele Bosne i Hercegovine ka evropskim integracijama - kazala je ministrica Duraković. 

  Ministarstvo je, kao suizdavač, finansijski podržalo štampanje 100., jubilarnog, broja naučnog časopisa „Forum Bosnae“, u kojem je prezentirano više od 50 radova eminentnih domaćih i stranih istraživača u području nauke, tehnologije, ekonomije i kulture.

  Ovaj časopis je jedan od najznačajnijih bh. naučnih publikacija u svijetu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.