Ministrica Duraković na 16. FIT Coding Challenge: Našoj državi nedostaje IT kadra, uložit ćemo napore da vam pomognemo i kao buduće stručnjake zadržimo u BiH

 • 02.06.2023.
 • Ministrica Duraković na 16. FIT Coding Challenge: Našoj državi nedostaje IT kadra, uložit ćemo napore da vam pomognemo i kao buduće stručnjake zadržimo u BiH

  Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković prisustvovala je 16. FIT Coding Challenge, koji organizira Fakultet informacionih tehnologija Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

   

  Ovogodišnji FIT Coding Challenge održava se 1. i 2. juna u prostorijama Fakulteta u kampusu mostarskog univerziteta. 

   

  Ministrica Duraković je u svom obraćanju istaknula da je 16. FIT Coding Challenge prilika za studente da pokažu svoje talente u oblastima programiranja, sajber sigurnosti, igara i inovacija.

   

  - Fakultet informacionih tehnologija Univerziteta “Džemal Bijedić” Mostar u posljednjih dvadeset godina odškolovao je i promovisao brojne talente i smatraju se institucijom koja obrazuje kvalitetne kadrove u IT sektoru u regionu, čemu svjedoči i velika zainteresovanost za upis studenata iz cijele BiH i regiona na ovu visokoškolsku instituciju. Svima nama treba biti cilj da proširimo saradnju sa institucijama iz različitih sektora, prvenstveno jer je IT sektor budućnost u svim granama, kako nauke tako i  privrede, s posebnim akcentom da mladi stručni kadrovi ostaju u BiH i zajedno sa svima nama grade zajedničku budućnost. Ministarstvo obrazovanja i nauke je posljednjih godina jedan od sponzora ovog takmičnja, a obećavam da ćemo biti podrška i u budućnosti. Vladi FBiH, posebno našem ministarstvu je važno da studenti koji završe školovanje na ovoj visokoškolskoj instituciji ostanu u ovoj prelijepoj i jedinstvenoj dolini Neretve. Želja nam je živite i radite tu, jer za to postoji najvažniji preduslov, a to ste vi vrijedni, kreativni i samosvijesni mladi ljudi. 16. FIT Coding Challenge je upravo prilika za vas studente i mlade profesionalce da pokažete svoje vještine, te da steknete dragocjeno iskustvo u IT industriji - rekla je ministrica Duraković.

   

  Iz Ministarstva ističu da je prioritet Fakulteta informacionih tehnologija i ovogodišnji  FIT Coding Challenge u potpunosti prilagoditi potrebama mladih. Oko 300 takmičara iz zemlje i regije prisustvovalo je ovom događaju, a podršku njegovom održavanju pružilo je više od 25 firmi. Ovogodišnji FIT Coding Challenge posjetilo je više od 1.000 posjetilaca. Organizovano je takmičenje u kategorijama programerski izazov, programiranje igara, inovacijski izazov, te cyber olympics.

   

  Ministrica Duraković zahvalila se Fakultetu informacijskih tehnologija na priznanju koje joj je uručeno, a sa zamjenikom ministra finansija i trezora BiH Muhamedom Hasanovićem dodijelila je po jednu od dvije prestižne nagrade iz kategorija "Innovation  Challenge and Smart Solutions" i "Coding  Challenge".

   

  Pored takmičenja, studenti i posjetioci imali su priliku pratite tribine, te prisustvovati sajmu zapošljavanja na kojem su IT firme iz zemlje i regiona predstavile svoje potrebe na tržištu rada, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.