Ministrica Duraković: Možemo i moramo izgraditi bolju budućnost za našu djecu

 • 20.11.2023.
 • Ministrica Duraković: Možemo i moramo izgraditi bolju budućnost za našu djecu

  Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković učestvovala je danas u Sarajevu na Konferenciji “Pravo djeteta na život bez nasilja“ koju je povodom Međunarodnog dana djeteta organizirao UNICEF.

  Iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke su saopćili da je ministrica Duraković, govoreći o ovoj i drugim značajnim temama za djecu, naglasila da je obrazovanje ključno pravo svakog djeteta, ali da se obrazovni sistem u BiH suočava s brojnim izazovima.

  Ministrica je, navedeno je u saopćenju Ministarstva, rekla da se postojeće etničke podjele često reflektuju u školskom sistemu, što može dovesti do segregacije i nejednakosti, te je naglasila da ruralna područja često nemaju isti nivo pristupa kvalitetnom obrazovanju kao urbana područja.

  - Posebnu pažnju treba usmjeriti na inkluzivno obrazovanje za djecu s posebnim potrebama.  Zaštita djecu od svih oblika nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja treba biti prioritet. Potrebno je jačati mehanizme zaštite, uključujući bolje obrazovanje i obuku stručnjaka, kao i širenje svijesti u društvu i u porodici. Dostupnost i kvalitet zdravstvene zaštite za djecu varira, a posebno su izazovi prisutni u ruralnim područjima, gdje su zdravstvene usluge često manje dostupne. Osim toga, mentalno zdravlje djece je oblast koja zahtijeva dodatnu pažnju, posebno u kontekstu post-ratnog društva i društvenih izazova – kazala je ministrica Duraković.

  Naglasila je, između ostalog, etničku segregaciju unutar obrazovnog sistema kao jedan od najznačajnijih izazova.

  - Ovaj fenomen, poznat kao "dvije škole pod jednim krovom", simbolizira duboke podjele unutar društva. Segregacija dovodi do izolacije i nejednakih šansi za djecu različitih etničkih grupa, što može imati dugoročne negativne posljedice na društvenu koheziju i međuetničko razumijevanje. Ovo pitanje je, bez izmjene šireg društvenog konteksta, jednostavno nemoguće riješiti – rekla je ministrica Duraković.

  Ona je navela i prijedloge za rješavanje ključnih problema o kojima je bilo govora na konferenciji, a koji zahtijevaju kombinaciju strateških reformi, jačanje zakonskih okvira, međusektorsku saradnju i angažman zajednice.

  - Djeca u Bosni i Hercegovini i njihova prava zahtijevaju našu hitnu i posvećenu pažnju. Izazovi su brojni i složeni, ali nisu nesavladivi. Svako dijete u našoj zemlji zaslužuje priliku da odrasta u sigurnom, podržavajućem i obrazovnom okruženju. Ovo nije samo moralna obaveza, već i temelj za zdravije i prosperitetnije društvo – poručila je federalna ministrica obrazovanja i nauke.

  Iz Ministarstva navode da je ministrica pozvala sve vladine institucije, obrazovne ustanove, nevladine organizacije, privatni sektor, međunarodne partnere i građane da se udruže u ovom važnom zadatku.

  - Moramo raditi zajedno da bismo osigurali da svako dijete ima pristup kvalitetnom obrazovanju, adekvatnoj zdravstvenoj zaštiti, zaštiti od nasilja i zlostavljanja, te da se njihova prava poštuju i štite. Ovo je poziv na akciju za sve nas. Moramo se obavezati na konkretne korake i trajne promjene. Neka naše današnje diskusije budu početak sistemskih promjene koja će transformisati živote djece u Bosni i Hercegovini. Neka ovo bude trenutak kada smo odlučili da nećemo samo govoriti o promjenama, već ćemo ih i stvarati. Zajedno možemo i moramo izgraditi bolju budućnost za našu djecu, budućnost koja će biti svijetla, pravedna i puna mogućnosti - zaključila je ministrica Duraković.

  Ona se zahvalila na posvećenosti, radu i zalaganju svih aktera koji se bore za bolju budućnost djece, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.