Ministar Zukić na Sarajevo Business Forumu

 • 11.05.2022.
 • Ministar Zukić na Sarajevo Business Forumu

  Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić prisustvovao je danas u Sarajevu, svečanom otvaranju Sarajevo Business Foruma, međunarodne investicijske konferencije koja okuplja najveće poslovne i političke lidere iz regiona i svijeta.

  Ministar Zukić je kazao da će konkretni projekti biti realizovani kroz poslovne saradnje i investicije, što je i svrha ovog događaja. Ovo će rezulturati i stabilnijim poslovnim okruženjem koji će omogućiti privlačenje novih stranih investicija.

  Istakao je da Bosna i Hercegovina ima konkurentnu, kvalitetnu i obrazovanu radnu snagu, te da to treba iskoristiti kao prednost. Prema njegovim riječima, BiH je tradicionalno dokazana industrijska zemlja s višedecenijskom tradicijom u metalskoj, automobilskoj, drvnoj i mnogim vidovima prerađivačke industrije, a njen najvažniji trgovinski partner je Evropska unija.

  - To dovoljno govori o tome da zadovoljavamo visoke standarde i zahtjeve. U države EU u prošloj godini smo izvezli 3,2 milijarde KM vrijednosti proizvoda i usluga, što je povećanje od skoro 40 posto u odnosu na 2020. godinu, a pokrivenost uvoza izvozom je 90 posto. Generalno, svi ekonomski pokazatelji su bili u porastu tokom 2021. godine. Vratili smo ekonomske aktivnosti u predpandemijski period zahvaljujući snažnom rastu izvoza i povećanju domaće potrošnje. Nije na odmet podsjetiti da je naša valuta vezana za euro, te da imamo stabilan kurs konvertibilne marke u odnosu na euro i stalno rastuće ekonomske pokazatelje u BiH - kazao je ministar Zukić.

  Kada je riječ o privredi u Federaciji BiH istakao je da su, bez obzira na pandemiju, ukupni prihodi u prošloj godini veći nego u 2020. godine, te dodao da je Vlada FBiH aktivno radila na poboljšanju zakonskog okvira.

  Ministar Zukić je istakao važnost ovogodišnje glavne teme Sarajevo Business Foruma "Nearshoring - perspektiva za region“, odnosno mogućnosti realociranja proizvodnih kapaciteta evropskih kompanija u Bosnu i Hercegovinu i zemlje regiona.

  Sarajevo Business Forum 2022 privukao je oko 1.500 domaćih, regionalnih i svjetskih predstavnika vlada, ministarstava i poslovnih osoba iz oko 40 zemalja svijeta. Ove godine prijavljen je rekordan broj projekata. Tokom dvodnevne poslovno-investicijske konferencije će se pored panela i okruglih stolova održati blizu 300 projektnih prezentacija i B2B sastanaka.