Ministar Nedić o usklađivanju zakonodavnog okvira kantona i Federacije BiH u oblasti građenja

 • 07.12.2023.
 • Ministar Nedić o usklađivanju zakonodavnog okvira kantona i Federacije BiH u oblasti građenja

  Federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić i direktor Ekonomskog ureda Misije USAID-a u BiH Karl Wurster otvorili su danas pozdravnim obraćanjem skup “Aktivnosti na usklađivanju zakonodavnog okvira u oblasti građenja na nivou kantona i Federacije Bosne i Hercegovine”.

   

  Federalno ministarstvo prostornog uređenja je saopćilo da je na skupu aktivnosti prezentovao direktor USAID-ovog projekta E-uprave Emir Ramadanović.

  Ministar Nedić je, navedeno je u saopćenju Ministarstva, održao i radni sastanak sa kantonalnim ministrima o koordinaciji aktivnosti na usklađivanju pravnog okvira u oblasti građenja.

   

  - Uvođenjem E-dozvola ojačat će se suradnja i koordinacija između nadležnih kantonalnih ministarstava i Federalnog ministarstva prostornog uređenja, te će se preuzeti neophodni koraci kako bi se omogućila implementacija elektronskog sistema za ishodovanje e-dozvola i drugih akata u oblasti građenja, kao što su izmjene zakonodavnog okvira, omogućavanje pristupa elektronskom sistemu za ishodovanje e-dozvola itd, što bi bilo od posebnog značaja za oblast građenja u Federaciji BiH – navedeno je u saopćenju Ministarstva.  

   

  Drugog dana tema skupa bit će razmatranje daljnjih aktivnosti o primjeni izmjena i dopuna Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije BiH, kao i donošenja uredbe o postupku ishodovanja e-dozvola i drugih akata u oblasti građenja, saopćeno je iz Federalnog ministarstvo prostornog uređenja.