Ministar Mijatović u Krajini: Vlada je servis privredi, idemo na smanjenje doprinosa na plaće

 • 24.05.2023.
 • Ministar Mijatović u Krajini: Vlada je servis privredi, idemo na smanjenje doprinosa na plaće

  Zamjenik premijera Federacije BiH i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović boravio je u utorak u radnoj posjeti Unsko - sanskom kantonu. Na sastancima sa privrednicima Ključa, Sanskog Mosta, Bosanske Krupe i Velike Kladuše, potenciran je problem nedostatka radne snage i važnost stvaranja povoljnijeg poslovnog okruženja za kompanije iz realnog sektora koje pune budžet i doprinose ukupnom razvoju zemlje, saopćeno je iz Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

  - Vi ste moji poslodavci, plaćanjem poreza vi osiguravate plate i nama  ministrima, od kantonalnog, preko federalnog do državnog nivoa. Zato je veoma važno da Vlada FBiH čuje vaše ideje i putem zakonskih rješenja stvara ambijent za lakše i sigurnije poslovanje privrede i privrednika - kazao je ministar Mijatović tokom susreta s privrednicima.

  On je najavio ubrzano usvajanje izmjena i dopuna Zakona o porezima i doprinosima, te znatno smanjenje opterećenja na plate uposlenika. Kako je saopćeno iz Federalnog ministarstva, očekivani efekat smanjenja poreza i doprinosa je realno povećanje plata radnicima.

  Ministar Mijatović u Ključu je obišao proizvodne pogone kompanije “Smarvet”, u Sanskom Mostu je u poslovnoj zoni posjetio “Istracom”, HIK i SAP, a u Bosanskoj Krupi firme ZAH i “Bosnakar”, gdje se uvjerio u velike potencijale domaće drvne i metaloprerađivačke industrije.

  U Sanskom Mostu, u zgradi bivše gradske vijećnice, u društvu gradonačelnika Farisa Hasanbegovića, ministar Mijatović obratio se brojnim okupljenim privrednicima i saslušao njihova konkretna pitanja i probleme sa kojima se susreću.

  Skup sa privrednicima održan je i u Velikoj Kladuši. U saopćenju Federalnog ministarstva navodi se da su tamošnji privrednici posebno izdvojili problem sa lokalnom administracijom koja u posljednje tri godine nije izdala nijednu građevinsku dozvolu, a potrebe za širenjem poslovnih i proizvodnih kapaciteta su ogromne.

  - Znamo šta su problemi i moramo brzo krenuti da ih rješavamo. U tom smislu ova Vlada FBiH nema sto dana, nego puno manje vremena da pokaže da se može raditi bolje i na dobrobit cijele zajednice. Krajinu, odnosno Unsko - sanski kanton ćemo podržati i nećemo ostati samo na riječima. Ovaj dio BiH ne smije ostati saobraćajno i infrastrukturno izoliran - rekao je ministar Mijatović.

  Na odvojenim sastancima sa gradonačelnicima Bosanske Krupe i Bihaća, Arminom Halitovićem i Elvedinom Sedićem, te sa načelnikom Ključa Nedžadom Zukanovićem, federalni dopremijer i ministar Mijatović podsjetio je da Vlada Federacije BiH ima Garantni fond u Razvojnoj banci FBiH i da su sredstva iz tog fonda dostupna i privrednicima za subvencioniranje kamata.

  Također, i poslodavce i čelnike opština i gradova koje je obišao, ministar Mijatović je pozvao da se prijave na javne pozive Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta FBiH i iskoriste sredstva namijenjena za povećanje energetske efikasnosti i razvoj poslovnih zona, istaknuto je u saopćenju ovog ministarstva.