Ministar Lokmić na obilježavanju godišnjice otvaranja logora Trnopolje

  • 26.05.2023.
  • Ministar Lokmić na obilježavanju godišnjice otvaranja logora Trnopolje

    Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić prisustvovao je obilježavanju 31. godišnjice otvaranja koncentracionog logora Trnopolje kod Prijedora.

    Riječ je o jednom od tri zloglasna logora na području prijedorske opštine, kroz koji je prošlo više od 23.000 Bošnjaka i Hrvata. Logor Trnopolje poznat je i kao najmasovniji logor za civile nakon Drugog svjetskog rata u kojem su vršeni stravični zločini.  

    - Čuvanje sjećanja na žrtve predstavlja trajnu obavezu. Svjedočanstva preživjelih, neprestana su opomena šta se dogodi kada sile zla nadvladaju. Sva tuga, poniženje i patnja kroz koju su prolazili logoraši tokom agresije i žrtvu koju su podnijeli za našu jedinu državu Bosnu i Hercegovinu, neka nam bude podsjetnik na to. Na nama ostaje da pamtimo, upoznajemo i širimo istinu da se ne zaboravi i nikom nikad ne ponovi – kazao je ministar Lokmić.

    Nakon polaganja cvijeća ispred koncentracionog logora Trnopolje, ministar Lokmić je  održao sastanak sa predsjednikom Udruženja „Veterani Krajine 92-95“ Dževadom Smajićem. Istaknuto je da će dosadašnja saradnja Ministarstva i Udruženja biti nastavljena i u narednom periodu s ciljem poboljšanja statusa boraca u entitetu RS.