Ministar Lakić posjetio Rudnik uglja Kreka

 • 29.03.2024.
 • Ministar Lakić posjetio Rudnik uglja Kreka

  Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić održao je danas sastanak sa menadžmentom Rudnika uglja Kreka Tuzla i sa predstavnicima JP Elektroprivreda BiH. 

  - Ministarstvo je u obilasku svih rudnika koji su pri Elektroprivredi BiH. Prvo dajemo podršku u budućem radu, ali proizvodnja nam je veoma bitna za naredni period. Poslije Zenice i Kaknja danas smo u Tuzli i ovdje smo došli na dobro tlo i gdje imamo dobre rezultate. Pohvaljujem direktora Elnura Dizdarevića, jer ono što su zatekli bilo je obeshrabrujuće, ali su uspjeli da podignu proizvodnju - rekao je ministar Lakić.

  Federalni ministar je istakao da je vrlo bitna sinergija između uprave i sindikata, te da je sindikat mnogo uradio na tome da se atmosfera među radnicima popravi.

  - Ovo ne treba da stvara euforiju jer je ovo dobar trend koji bi se trebao povećati da se dođe na nekadašnje stanje – kazao je ministar Lakić. 

  Dodao je da je u fokusu Ministarstva uvezivanje radnog staža, te naveo da su izdvojili 40 miliona KM za zbrinjavanje rudara u Zenici, povećali cijene uglja i plaće u rudarstvu, a zauzvrat "Elektroprivreda BiH" nije dobila povećanu proizvodnju uglja. 

  - Ono što mogu reći da smo u Kreki u januaru 2023. godine bili na 30.000 tona, a sada smo na 100.000 tona. Ponavljam to nije ono što je dovoljno, ali su trendovi pozitivni i šalju poruku da energetski sektor može opstati. Trenutno nismo ni na 50 posto potrebne proizvodnje uglja – rekao je federalni ministar. 

  Proizvodnja uglja je ključna jer bez dovoljno uglja nema ni dovoljno električne energije. BiH je bila zemlja izvoznik, a sada je pod znak pitanja došlo snabdijevanje tržišta u BiH. 

  - Ključni faktor je da li postoji električna energija da se proda ili ne postoji, da bi postojala mora biti uglja u TE. Ako nivo proizvodnje bude nizak kompletan ciklus ne može biti zatvoren. Ako ne proizvodimo energiju onda je moramo štediti. Naslijeđeno stanje iz prethodnog perioda je loše i moramo ga popraviti – istakao je Lakić.

  Direktor Rudnika Kreka Elnur Dizdarević kaže kako su u tom rudniku trendovi dobri te da je cilj 150.000 tona uglja na mjesečnom nivou. 

  - U tom slučaju došli bi do održivog tekućeg poslovanja. Naravno neophodne su investicije, ulaganja, ali s dobrom organizacijom, vjerujem da možemo ostvariti zacrtane ciljeve - kazao je direktor Dizdarević.

  Trenutno u Rudniku Kreka radi 1.700 radnika, a neophodno je njih još 300, prenijela je Federalna novinska agencija.