Ministar Jelečević razgovarao s Mantovanellijem: Neophodne dalje reforme socijalnog sektora

  • 10.09.2007.
  • Federalni ministar rada i socijalne politike dr. Perica Jelečević razgovarao je danas sa šefom Ureda Svjetske banke u BiH Marcom Mantovanellijem o mogućnostima suradnje u daljoj reformi socijalnog sektora, posebno sa stajališta visokih izdataka iz proračuna Federacije BiH za invalidne kategorije stanovništva.

    Federalni ministar rada i socijalne politike dr. Perica Jelečević razgovarao je danas sa šefom Ureda Svjetske banke u BiH Marcom Mantovanellijem o mogućnostima suradnje u daljoj reformi socijalnog sektora, posebno sa stajališta visokih izdataka iz proračuna Federacije BiH za invalidne kategorije stanovništva. Samo za ostvarivanje prava neratnih invalida u ovom trenutku prijavljene je 108.000 osoba, a na isplati je 24.000 korisnika. Prava su, ocijenio je ministar Jelečević, preširoka i neselektivna, a uz olako davanje stupnja invalidnosti broj korisnika raste tempom koji prihodi Federacije ne mogu podnijeti.

    Šef Ureda Svjetske banke u BiH Marco Mantovanelli složio se sa ocjenama ministra Jelečevića i istakao kako inicijativa o suradnji u ovoj oblasti dolazi u najboljem trenutku, jer se baš ovih dana vode razgovori o strategiji odnosa i pomoći Svjetske banke Bosni i Hercegovini u naredne četiri godine.

    Dogovoreno je da stručni timovi Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i Ureda Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu već počnu sa radom na tehničkim aspektima definiranja mogućnosti nastavka suradnje u reformi socijalnog sektora u Federaciji BiH, saopćeno je iz Klabineta federalnog ministra.