Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić prisustvovao je sastanku koji je organizirala predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara i na kojem su, pored predstavnika vladinih institucija, prisustvovali predstavnici udruženja koja brinu o osobama oboljelim od celijakije. Cilj sastanka bio je razgovor o izazovima, potrebama i mogućnostima podrške osobama koje boluju od celijakije, te o razvoju politika koje će osigurati dostupnost bezglutenske prehrane širom Federacije BiH.
Sastanku su prisustvovali i pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, te direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH Vlatka Martinović. Uime udruženja oboljelih od celijakije sastanku su prisustvovali predstavnici Udruženja oboljelih od celijakije Kantona Sarajevo ”No gluten“, Udruge oboljelih od celijakije HNK ”Gluten free” i Udruge oboljelih od celijakije SBK.
Predstavnici udruženja se zalažu za stvaranje boljih uslova za primjenu bezglutenske ishrane s ciljem očuvanja zdravlja i sprečavanja bolesti kroz kontinuiranu edukaciju oboljelih, ali i njihovih porodica i šire zajednice.
Ministar Hrnjić istakao je opredijeljenost resornog federalnog ministarstva da podrži inicijative za olakšavanje pristupa bezglutenskim namirnicama u okviru javnih programa i poticaja za proizvođače koji se bave proizvodnjom bezglutenskih proizvoda. Također je naglasio važnost saradnje sa zdravstvenim, obrazovnim i nutricionističkim stručnjacima pri definiranju standarda i smjernica vezanih za bezglutensku prehranu.
- Proizvodnja bezglutenske hrane je zahtjevna i skupa, no važno je da započinjemo razgovore i kreiramo okvire. Usklađivanje sa standardima EU je neminovno i na tom putu moramo zakonski urediti ovu oblast, barem u smislu deklariranja proizvoda i standardizacije proizvodnje - istakao je ministar Hrnjić.
Predsjednica FBiH Bradara je u svom obraćanju naglasila potrebu za sistemskim rješenjima.
- Svjesna sam da se ove osobe svakodnevno suočavaju s nizom problema od prehrane, preko pristupa zdravstvenim uslugama, do nedostatka sistemske podrške. Na institucijama je da u saradnji s udruženjima pokušamo pronaći rješenja koja će olakšati njihovu svakodnevnicu - kazala je predsjednica Bradara.
Predstavnici udruženja istakli su da je celijakija ili glutenska enteropatija nasljedni imunološko-posredovani poremećaj koji obilježava trajna nepodnošljivost glutena, bjelančevine koja se uglavnom nalazi u žitaricama poput pšenice, ječma i raži, a moguće i zobi. Riječ je o jednoj od najčešćih hroničnih gastroenteroloških bolesti koja se može pojaviti u bilo kojem životnom razdoblju. Celijakija je, za sada, doživotna autoimuna bolest koja dovodi do oštećenja, upale i atrofije sluznice tankog crijeva, te smanjenog unosa hranjivih sastojaka u organizam, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.