Ministar Hrnjić posjetio Kanton 10: Razgovarano o stanju u oblasti poljoprivrede

 • 17.11.2023.
 • Ministar Hrnjić posjetio Kanton 10: Razgovarano o stanju u oblasti poljoprivrede

  Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić posjetio je danas Kanton 10 gdje je razgovarao sa kantonalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Božom Perićem. Sastanku je prisustvovao i federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac.

   

  Iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva saopćeno je da je tokom sastanka razgovarano o aktuelnim pitanjima iz oblasti poljoprivrede s naglaskom na potrebu veće obrade poljoprivrednog zemljišta i polja koja se nalaze na području ovog kantona, ali i o unapređenju postojeće saradnje federalnih i kantonalnih ministarstava.

   

  Ministar Hrnjić ukazao je i na potrebu pojednostavljivanja propisa kojima bi se poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima olakšale procedure prijave proizvodnje i apliciranja za ostvarivanje novčanih podrški po modelima za koje Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva već dodjeljuje poticaje.

   

  - Na području Kantona 10, koje se prostire na nekoliko velikih polja, cijenimo da je potrebno poduzeti mjere koje će doprinijeti većoj iskorištenosti i obradivosti zemljišta te koordiniranim djelovanjem s kantonalnim i općinskim nivoima vlasti pomoći poljoprivredne proizvođače na ovom području - kazao je ministar Hrnjić.

   

  Nakon sastanka u sjedištu Vlade Kantona 10, ministar Hrnjić posjetit će općinu Drvar gdje će razgovarati s načelnicima Drvara i Bosanskog Grahova, Dušicom Runić i Urošem Đuranom, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.