Ministar Džindić: Vlada FBiH će donijeti mjere za nastavak stabilnog i sigurnog rada Ginexa

 • 12.05.2022.
 • Ministar Džindić: Vlada FBiH će donijeti mjere za nastavak stabilnog i sigurnog rada Ginexa

  Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Sarajevu, kazao je da će Vlada Federacije BiH preuzeti mjere za nastavak stabilnog i sigurnog rada kompanije Ginex u Goraždu, koja je druga najuspješnija firma u oblasti namjenske industrije u FBiH.

  Dodao je da je potražnja za Ginexovim proizvodima sigurno najveća otkad firma postoji, što je trenutak koji treba iskoristiti za povećanje broja zaposlenih, za nove tehnologije, proizvodne linije itd.

  Ministar Džindić je govorio i o rezultatima sinoćnjeg sastanka u Goraždu s predstavnicima uprave i sindikata Ginexa, Sindikata metalaca FBiH, kao i predstavnika državnog i privatnog kapitala u toj firmi.

  Kako je istakao, svi sagovornici su iznijeli mišljenja o događajima u zadnje dvije sedmice u toj kompaniji nakon odluke Federalne vlade o davanju prethodne saglasnosti Nadzornom odboru za razrješenje članova uprave tog privrednog društva.

  Kao uzroke odluke naveo je i niz prijava od članova Nadzornog odbora „ispred privatnog kapitala“, kao i zahtjev člana Nadzornog odbora za smjenu uprave, te niz drugih prijava o djelima, odnosno nedjelima, kako je kvalifikovano u navedenim dopisima.

  - Stav Vlade FBiH je bio da proizvodnja u UNIS Ginexu ostaje, da nema nikakve priče o seobama ili transferima s jedne na drugu teritoriju, da je opredjeljenje Vlade da sva akumulirana dobit od tridesetak miliona KM ostaje u Goraždu i investira se u nove tehnologije, linije, novu proizvodnju, povećanje proizvodnje i broja uposlenika. To je naš osnovni cilj u Goraždu, drugog nema - kazao je ministar Džindić.

  Prema njegovim riječima, ono što Vlada želi je poboljšanje načina upravljanja kompanije u Goraždu, te će donijeti zaključke na osnovu navedene cjelokupne rasprave. Dodao je da će od Nadzornog odbora, dva člana koji zastupaju državni kapital i jednog koji zastupa privatni, biti zatraženo da obrazlože zašto su promijenili mišljenja u odnosu na dopise upućene Federalnoj vladi i resornom ministarstvu.

  - Predstavnik privatnog kapitala u Nadzornom odboru je poslao zahtjev za smjenu navodeći elemente za to, a jučer na sastanku je rekao da odustaje od tog zahtjeva i podržava rad aktuelne uprave. Dakle, prvi put u istoriji ove vlade i Ministarstva imamo tako dijametralno suprotan zahtjev, a onda bježanje od takvog zahtjeva - kazao je ministar Džindić.