Ministar Dizdar u Bihaću razgovarao o podršci održivom povratku i izgradnji infrastrukture u povratničkim mjestima

 • 18.09.2023.
 • Ministar Dizdar u Bihaću razgovarao o podršci održivom povratku i izgradnji infrastrukture u povratničkim mjestima

  Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar u Bihaću je sa gradonačelnikom Elvedinom Sedićem razgovarao o projektima od značaja za povratničku zajednicu u ovom gradu.

   

  U saopćenju Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica navode da ovo ministarstvo realizira nekoliko značajnih infrastrukturnih projekata na području ove lokalne zajednice, a koji se odnose na unaprjeđenje kvaliteta života povratnika.

   

  - Drago mi je da Grad Bihać i gradonačelnik imaju jasnu viziju. Postoji niz projekata koje žele realizirati u povratničkim mjestima, što nama u Ministarstvu olakšava posao, jer je ključni korak imati kvalitetne projekte. U razgovoru sa gradonačelnikom tematizirali smo aktuelne i nadolazeće projekte. Nakon što budu završene određene administrativne prepreke, uselit ćemo korisnike u višestambeni objekat. Priprema objekta je u završnoj fazi, a izgradili smo ga kroz projekat CEB II – 'Zatvaranje kolektivnih i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja – rekao je  ministar Dizdar.

   

  Iz Ministarstva navode da je u toku realizacija nekoliko projekata u povratničkim sredinama.

   

  - Zahvalan sam ministru Dizdaru koji je iskazao podršku projektima. Kada govorimo o podršci Ministarstva - ona je značajna, posebno za projekte koji su u toku u povratničkim mjesnim zajednicama Orašac i Srbljani, na kojima zajednički radimo. U budućnosti želimo zadržati značajniju podršku ovog ministarstva, što je opredjeljenje i ministra Dizdara - kazao je gradonačelnik Sedić.

   

  Ovom prilikom, ministar Dizdar je posjetio i bihaćkog župnika Ivana Lovrića, s kojim je razgovarao o izgradnji zvonika svetog Ante Padovanskog, a čiju izgradnju će podržati Ministarstvo, saopćeno je Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.